V torek 36 primerov okužbe, v Črnečah okužena še ena stanovalka

Trije primeri med otroki

26. 8. 2020, 10:57 | Aktualno | Vir: STA

              V torek 36 primerov okužbe, v Črnečah okužena še ena stanovalka (foto: Profimedia) Profimedia

V torek so v Sloveniji opravili 1439 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, od tega je bilo 36 testov pozitivnih, je vlada objavila na Twitterju. V bolnišnici se zdravi 20 bolnikov s covidom-19, noben ne potrebuje intenzivnega zdravljenja, enega so odpustili v domačo oskrbo. V torek ni umrl noben bolnik s covidom-19.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 419 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

Tri v torek potrjene okužbe so med otroki, starimi od pet do 14 let, šest med mladostniki, starimi od 15 do 24 let, sedem v starostni skupini od 25 do 34. Štiri okužbe so potrdili med ljudmi, starimi od 35 do 44 let, devet v starostni skupini od 45 do 54 let. Po eno okužbo so potrdili v starostnih skupinah 55-64 let, 75-84 let in med starejšimi od 85 let. Še štiri okužbe so pri starih od 65 do 74 let.

Podatki sledilnika tudi kažejo, da sta bili dve okužbi potrjeni med zdravstvenimi delavci in ena pri oskrbovancu doma za starejše.

Skupaj je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 2722 primerov okužbe, umrlo pa je 133 bolnikov s covidom-19.

Koroški dom starostnikov v Črnečah

Obsežna dodatna testiranja stanovalcev in zaposlenih v Koroškem domu starostnikov v Črnečah so pokazala, da je z novim koronavirusom okužena še ena stanovalka, skupno so tako doslej okužbo potrdili pri dveh stanovalkah doma. Prva, pri kateri so okužbo potrdili, je bila v dom sprejeta minuli petek. V izolaciji je trenutno več zaposlenih v domu.

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah je trenutno 255 stanovalcev. V času razglašene epidemije novih stanovalcev v dom niso sprejemali, od junija dalje pa so jih začeli ponovno sprejemati, sprejem pa je potekal po posebnem protokolu.

Tako je bila v petek v dom sprejeta tudi stanovalka, ki ni kazala nobenih znakov okužbe z novim koronavirusom, prav tako stikov s okuženimi niso navajali njeni svojci. A se je kasneje izkazalo, da je novo stanovalko Koroškega doma starostnikov v Črnečah okužila njena sestra, je danes za STA povedal direktor doma Srečko Mlačnik.

V domu so po potrjeni okužbi takoj ustavili sprejem novih stanovalcev, prepovedali so vse obiske in prekinili druženja med stanovalci. Skladno z navodili stroke so opravili obsežna dodatna testiranja. Doslej so znani rezultati več kot 50 testov, ki so pokazali, da je dodatno okužena še ena stanovalka z istega oddelka, rezultati za 39 stanovalcev so bili negativni, prav tako so bili negativni rezultati za vse testirane zaposlene.

Stanovalka, pri kateri so najprej ugotovili okužbo, je bila premeščena v Univerzitetni klinični center Maribor, drugo okuženo stanovalko pa so namestili v rdečo cono doma. Nobena ni kazala znakov bolezni covid-19.

Glede na ugotovljene stike je trenutno v sedemdnevni izolaciji nekaj zaposlenih iz doma, kar predstavlja dodatno obremenitev za ostale zaposlene, je še povedal Mlačnik. Zaščitne opreme imajo v domu dovolj. Doslej v tem domu niso imeli potrjenih okužb z novim koronavirusom.