V torek odkritih 2605 okužb; Rozman: Upamo, da bomo konec tedna dosegli nek plato!

Nov vrh krivulje

28. 10. 2020, 09:42 | Aktualno | Vir: STA

              V torek odkritih 2605 okužb; Rozman: Upamo, da bomo konec tedna dosegli nek plato! (foto: Bor Slana/STA) Bor Slana/STA

V torek so v Sloveniji opravili 7471 testov na okužbo novim koronavirusom, 2605 je bilo pozitivnih, kar je daleč največ novih okužb v enem dnevu doslej. Prvič je število okužb v enem dnevu preseglo 2000. Kot je na Twitterju objavila vlada, je v torek umrlo 14 bolnikov s covidom-19.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je v bolnišnicah umrlo sedem covidnih bolnikov, podatki za domove starejših pa takrat še niso bili znani.

V bolnišnicah se zdravi 612 covidnih bolnikov, na novo so jih v torek sprejeli 113, v domačo oskrbo pa odpustili 54. V enotah za intenzivno terapijo se jih zdravi 99, 57 jih diha s pomočjo ventilatorja, na novo pa so v te enote sprejeli 12 bolnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi aktivnih 18.269 okužb, medtem ko je bilo v 14 dneh potrjenih 872 okužb na 100.000 prebivalcev. Skupno število potrjenih okužb od začetka epidemije v Sloveniji je zdaj pri 28.208.

V torek je bil pozitiven vsak tretji test oz. 34,9 odstotka vseh opravljenih testov, je povedal Kacin.

Po Kacinovih besedah zaradi veliko novih okužb epidemiologi ne morejo vse novo okužene poklicati takoj, zato prihaja do zamud. Povprečna zamuda je dva dneva. Podrobnosti bo v četrtek na novinarski konferenci sporočila epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vse, ki imajo pozitiven izid testa, naj na klic epidemiologa počakajo doma, je pozval. Kolikor je le mogoče, naj se osamijo. Spomnijo pa naj se tudi, s kom vse so se družili.

Na novinarsko vprašanje, ali so na mizi kakšni novi ukrepi, je dejal, da se bo vlada v četrtek zvečer na Brdu pri Kranju odločala o morebitnem podaljšanju veljavnih ukrepov. V četrtek popoldne bo potekal tudi sestanek na evropski ravni in po tem sestanku se bo vlada odločala naprej. "Zagotovo bomo precej ukrepov podaljšali," je ocenil. V petek pa bodo na novinarski konferenci člani vlade predstavljali ukrepe s svojih področij.

Ravnateljem, ki si želijo izvedeti, kako bo pouk potekal naprej, odgovarja, da se bo vlada o tem odločila najkasneje v četrtek zvečer. Z odločitvijo bodo seznanjeni vsi ravnatelji. Stroka se bo po njegovih besedah sicer odločila na podlagi epidemioloških podatkov.

Delodajalce je pozval, da so tenkočutni in razumevajoči do zaposlenih z majhnimi otroki. Vrtci so namreč večinoma zaprti, nekateri starši pa tudi ne želijo, da gre otrok v vrtec zaradi nevarnosti okužbe.

Na vprašanje, ali vlada razmišlja o razširitvi omejitve gibanja, kot že velja med 21. in 6. uro, na 24 ur, pa je zatrdil, da ta možnost ni obravnavana.

Glede zaščitne opreme za zaposlene v domovih za starejše je zagotovil, da je je dovolj. "Razmere so pod nadzorom, tako da v bližnji prihodnosti ni pričakovati težav z zaščitno opremo," je dejal.

Na popoldanski novinarski konferenci bosta sodelovala vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje Bojana Beovič in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, je napovedal.

Rekordno številko napovedal že Aleš Rozman

Rekordno številko je sinoči v Odmevih napovedal že Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik in član strokovne svetovalne skupine za covid-19, ko je dejal, da bo število preseglo 2200. Po njegovih besedah tako za zdaj ne kaže, da bi število okužb začelo upadati.

"Upamo, da bi se število okuženih konec tedna začelo počasi umirjati in doseglo neki plato. Takrat namreč pričakujemo, da bodo zadnji ukrepi začeli delovati," je še dejal v Odmevih.

Na vprašanje o možnih novih ukrepih, ki bi jih še lahko sprejela vlada, in omembi posebnih ur za nakupovanje samo starejših je Rozman pojasnil, da se za tak ukrep niso odločili, prvič ker je težko preverjati starost posameznika, predvsem pa ker je bilo toliko negativnih odzivov na to možnost, češ da gre za diskriminacijo.

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 5756 testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 1499 okužb. Pozitivnih je bilo 26 odstotkov vseh opravljenih testov. Največja žarišča so Železniki, Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Domžale, število okužb raste tudi v Slovenj Gradcu, Litiji in Metliki.

Rozman razlog za to, da je z okužbami najbolj obremenjena Gorenjska, vidi v tem, da je mlajša delovno aktivna populacija hodila v službe, čeprav so imeli navadno blage znake bolezni. Poleg tega delodajalci takrat še niso imeli pravne podlage, da bi ljudi brez karantenskih odločb puščali doma, blago bolnih pa se ni dovolj sprotno testiralo. "Takrat se je najbrž zgodil preskok v višje številke," je ocenil nocoj.

V Odmevih pa je tudi opozoril, da je bilo zaradi epidemije odkritega za 30 odstotkov manj raka. Kot je dejal, že zdaj opažajo, da prihajajo ljudje na prvo diagnostiko z vse bolj napredovanimi oblikami rakavih obolenj.