V torek potrjenih 19 primerov okužb

Opravljenih 1112 testiranj

15. 7. 2020, 16:57 | Aktualno | Vir: STA

              V torek potrjenih 19 primerov okužb (foto: Profimedia) Profimedia

V torek so v Sloveniji opravili 1112 testiranj na novi koronavirus in potrdili 19 primerov, skupno tako že 1878. Hospitaliziranih je bilo 16 bolnikov s covidom-19, kar je en manj kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje ena oseba, eno pa so odpustili v domačo oskrbo. V torek ni umrl noben bolnik s covidom-19, je na spletu objavila vlada.

Kot je v današnji izjavi za medije povedala epidemiologinja Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), prihajajo primeri iz praktično vseh regij z izjemo Goriške. Po več primerov so imeli v Velenju, in sicer pet, ter v Hrastniku, kjer so potrdili dva.

Večinoma gre za lokalni prenos, takih primerov je bilo 11, manj pa je bilo uvoženih primerov. Točneje je en primer povezan z uvoženim primerom iz Avstrije, en vir okužbe je še neznan, v enem primeru je bila diagnoza postavljena v tujini, in sicer v Italiji, pet primerov pa je še v epidemiološki preiskavi.

Dva primera okužbe v Velenju sta povezana z že obstoječim skupkom tamkajšnjih obolelih, ostali pa so še v epidemiološki preiskavi. Tudi obe v Hrastniku na novo potrjeni okužbi izhajata iz že obstoječega skupka, je navedla Grgič Vitkova. V Hrastniku je okužba vdrla v tamkajšnji dom za starejše.

Skupaj so pristojni v zvezi z danes potrjenimi primeri odredili okoli 50 karanten, vendar jih bo po oceni epidemiologinje še nekaj, saj podatke še obdelujejo in je nekaj ljudi še v epidemiološki preiskavi.

Glede možnosti preventivne samoizolacije je Vitkova ocenila, da dokler ni znan rezultat testa, je za člane istega gospodinjstva "gotovo dobro, da smo malo bolj previdni in da pazimo", saj bi bilo v primeru naknadnega pozitivnega testa lažje obvladati razmere.

Epidemiologinja sicer težko ocenjuje morebitne trende, saj številke dnevno nihajo. Kot je sicer priznala, je zaenkrat "videti, kot da se stvar umirja". Prav tako je po njenem še prezgodaj za oceno učinkov doslej sprejetih ukrepov za zajezitev širjenja okužb.

V Sloveniji opravijo veliko število testiranj

Grgič Vitkova je ob tem izpostavila, da v Sloveniji opravijo veliko število testiranj. Ob koncih tedna so sicer številke nekoliko nižje, kar pa je po njenih besedah normalno, saj se ljudje ob vikendih in praznikih pri vseh boleznih v manjši meri kot sicer oglasijo pri zdravniku.

Regionalni epidemiologi zaenkrat skušajo obdelati vse stike, če pa se bodo številke zvišale, bo treba tudi okrepiti vire, ki so jim na voljo, je še dodala predstavnica NIJZ.