V trgovinah z neživili je obisk še precej zadržan

Želja po enotnih navodilih

4. 5. 2020, 16:27 | Aktualno | Vir: STA

              V trgovinah z neživili je obisk še precej zadržan (foto: Profimedia) Profimedia

V trgovinah z neživili, ki so lahko z današnjim dnem odprle svoja vrata, je obisk še precej zadržan. Kupci so previdni in precej negotovi glede novih pravil obnašanja, trgovci medtem še polnijo police in menjavajo sezonsko ponudbo.

V starem delu Ljubljane svoja vrata odpirajo predvsem trgovine z oblačili in darilnim programom, danes so se številni na prve delovne dneve šele dobro pripravljali.

Prodajalci so tako prezračevali, polnili police in prilagajali sezonsko ponudbo. "Police so zaenkrat še prazne, tudi ljudje še bolj s strahom kukajo v trgovinice. Ampak mislim, da gremo počasi v pravo smer," je povedala prodajalka iz trgovine Babushka, Neža.

V trgovini z otroškimi oblačili Marjan in Mia ocenjujejo, da je današnje povpraševanje podobno zimskemu obdobju. Nakupovalci so sicer iskali predvsem spomladanska oblačila, kot so pajkice, hlače in tanjše puloverje, je tako pojasnila prodajalka Rebeka Ječnik.

Svoja vrata pa so odprle tudi prodajalne z darilnim programom. Andrej Okorn iz trgovine Vezenina je povedal, da jih je dopoldne obiskalo kar nekaj domačih kupcev, a pogrešajo tuje goste. "Čeprav smo v starem delu, kjer je veliko trgovin specializiranih za turiste, smo vedno imeli vsaj polovico domačih strank," je pojasnil. Kupci so sicer najpogosteje iskali darila za otroke.

Police pa so danes polnili tudi v Mladinski knjigi na Kongresnem trgu. Nekaj so dodali bolj sezonskega branja, veliko povpraševanja pa je tudi po knjigah, ki jih otroci potrebujejo za učenje od doma. "Veliko ljudi pokliče in preveri, ali smo odprti. Računamo, da nas bodo v prihodnjih dneh osebno obiskali," je povedala prodajalka Irena Kuhar.

V trgovinah z oblačili in obutvijo v središču Maribora danes okoli poldneva ni bilo gneče. Prodajalci opažajo, da so kupci še vedno zelo previdni in precej negotovi, kako se lahko obnašajo. Dejstvo je tudi, da so lahko danes odprli vrata le butiki in druge manjše trgovine, kjer je tudi sicer manjši obisk. Večinoma so bili med kupci stalne stranke ali tisti, ki so nujno kaj potrebovali; v prodajalni z otroško obutvijo recimo mamice, ki so kupovale čevlje za otroke, saj so ti v zadnjih dveh mesecih prerasli vse, kar so imeli doma.

Prodajalka Jelka iz trgovinice z modnimi oblačili na Gosposki ulici je povedala, da zapovedanih navodil za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom v trgovini, kot so obvezne zaščitne maske in razkuževanje prostora, ni težko izpolniti, je pa dodaten strošek in delo. "Treba je vse to nabaviti, kar je za manjša podjetja opazen strošek. A tako pač je in to bomo upoštevali," je dejala.

Želja po enotnih navodilih

Bega jo, da še danes ne vedo točno, kateri ukrepi so potrebni. "Pojavljajo se namreč vedno nove informacije. Danes smo recimo izvedeli, da bi morali imeti tudi v naših trgovinah pri blagajni zaščitno steklo, kar je bilo sprva naročeno le kozmetičarkam, pedikerjem in manikerjem. Tu se zdaj lovimo, povprašujemo in se bojimo, da ne bomo dobili kakšne kazni," je dejala.

Tudi prodajalka Nives iz trgovine s spodnjim perilom na Slovenski ulici si želi enotnih navodil pristojnih služb, na primer enotnega plakata z navodili za kupce, ki bi jih lahko zalepile na vrata vse trgovine. Zdaj pa vsaka po svoje piše, oblikuje in tiska izveske, kar zmede tudi kupce. Ti po njenih besedah večinoma upoštevajo navodila, včasih le pozabijo, da morajo v trgovino vstopati posamično. "Jih opozorimo in nato brez težav počakajo pred vrati," je povedala.

Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, morajo med drugim prezračiti kabine za pomerjanje po vsaki uporabi, oblačila, ki jih je stranka pomerila in jih ne bo kupila, pa je treba shraniti ločeno za dva dni, preden gredo nazaj v promet. Prodajalci zaradi tega zaenkrat nimajo težav. "Kupci, ki so do zdaj prišli k nam, so bili zelo previdni. Roke so držali k sebi, čeprav so si jih na vhodu razkužili, ničesar se niso upali dotakniti, ampak so le od daleč pokazali na oblačilo, ki jih zanima, zato ni bilo veliko za razkuževati," je povedala Jelka.

"Pripravljeno imamo posebno stojalo in vrečke, kamor bomo odlagali oblačila. Nanje bomo pisali datume, vse natančno beležili in spremljali, da bo tako, kot mora biti," je dodala.

V trgovskem središču na kranjskem Savskem otoku, kjer si trgovine ne delijo skupnega prostora, je danes precej živahno. Medtem ko je bilo v minulih tednih parkirišče skoraj prazno, saj je delovala le peščica trgovin, pa je bilo danes precej bolj polno. Ljudje so poleg trgovin z živili in vrtno ter gradbeno opremo obiskovali zlasti trgovine z oblačili, obutvijo in športno opremo, precej gostov so na svojih terasah imeli tudi gostinski lokali.

Trgovine so sprejele različne zaščitne ukrepe za preprečevanje širitve okužbe z novim koronavirusom. V eni izmed trgovin s oblačili so tako namesto karantene za preizkušena oblačila kabine zaprli, v zameno pa kupcem ponujajo možnost 30-dnevnega vračila kupljenih oblačil. V trgovini z obutvijo so po drugi strani pojasnili, da karantena za čevlje ne velja, ne sme pa se obutve pomerjati na boso nogo. V primeru, da kupci s seboj nimajo nogavic, jim jih ponudijo sami.

Malo obiska v zlatarnah in urarnah

Tako v trgovinah z obutvijo kot z oblačili so danes imeli kar nekaj kupcev, precej bolj pa so samevale zlatarne in urarne. Kot so pojasnili v eni izmed kranjskih urarn, jih obiščejo predvsem tisti, ki so se jim v tem času pokvarile ure oziroma potrebujejo menjavo baterije. Razumejo, da se je kupna moč prebivalcev zmanjšala, in skrbi jih, kako bo naprej.

V Ajdovščini so danes med drugim ponovno odprli trgovino in servis z računalniško opremo Isistemi. Obisk v njej je bil po besedah tamkajšnjega prodajalca tak kot pred zaprtjem. O odprtju so stranke obvestili prek spleta in z obvestilom na vratih.

Trgovce skrbijo zaloge, saj je večina oblačil iz uvoza, dobavne poti pa so zaradi zaprtja mej omejene le na poštne pošiljke. Zaenkrat so sicer trgovske police polne, saj so nekaj poletnega blaga, tudi zaradi milejše zime, nabavili še pred izbruhom epidemije novega koronavirusa, nekaj pa je tudi ostankov od lani.

Številne trgovine so sicer danes začele obratovati s skrajšanim delovnim časom.

Vrata so z današnjim dnem bolj na široko odprli tudi nekateri trgovski centri. Kot so denimo sporočili iz družbe SES, ki upravlja Citypark Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje in Center Vič, je od danes odprtih že več prodajaln, gostinskih lokalov in salonov, katerih poslovanje je dovoljeno z vladnimi odloki. Zagotovili so, da je za razkuževanje poskrbljeno, nujna je uporaba zaščitnih mask, prav tako pa spremljajo tudi število obiskovalcev in ustrezne varnostne razdalje.