V tujini je konzularno pomoč pri vrnitvi v domovino poiskalo 90 Slovencev

17. 3. 2020, 11:18 | Aktualno | Vir: STA

              V tujini je konzularno pomoč pri vrnitvi v domovino poiskalo 90 Slovencev (foto: profimedia) profimedia

Za konzularno pomoč pri vračanju v Slovenijo spričo zapiranja prometnih povezav zaradi koronavirusa je zaprosilo okoli 90 slovenskih državljanov, vsaj še dvakrat toliko pa jih je najverjetneje v tujini, je danes na Radiu Slovenija povedal vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter. Napovedal je, da se pripravlja še nekaj evakuacijskih letov.

Šter je potrdil, da je posebno letalo iz Moskve že na poti v Slovenijo. Zdaj pa potekajo intenzivni pogovori za podoben evakuacijski let iz Maroka, kjer je ostalo ujetih veliko evropskih državljanov, med njimi tudi Slovenci.

Slovenske državljane, ki so še v tujini, je pozval, naj spremljajo obvestila, zaradi predvidene zapore letalskega prometa pa svetujejo, da raje ostanejo tam, kjer bodo varni vsaj naslednjih 14 dni in da se ne odpravljajo na pot in se podajajo morda v še večjo nevarnost. Še posebej je opozoril, da ne bi ostali ujeti na kakšnem letališču, kjer je nevarnost širjenja okužb s koronavirusom visoka.

Predvsem to velja za potnike iz Južne Amerike. Leti običajno potekajo preko Madrida, ki pa postaja vse bolj nevarno mesto za širjenje okužb in bo zanj verjetno zelo kmalu razglašena karantena, je opozoril Šter v radijski oddaji, v kateri je odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev. Vse, ki so v Španiji, je zato pozval, naj se čim prej umaknejo.

Kako bo s tistimi potniki, ki bodo npr. iz Kanade sicer prišli v Evropo, a ne tudi v Slovenijo, je težko napovedovati, je še povedal Šter. Morda je v tem trenutku bolje, da ostanejo v Kanadi, je dodal.

Letalski promet v Evropi bo po njegovih besedah prekinjen najkasneje v naslednjih dveh dneh. Vendar kar bo takrat "letelo", bo tudi pristalo, je zagotovil in svetoval vsem, naj spremljajo obvestila letalskih prevoznikov glede poletov, ki jih bodo še izvajali.

Med zadnjimi letališči, ki so še odprta, je zagrebško, in kdor bo dopotoval tja, bo skoraj zagotovo lahko prišel tudi v Slovenijo, je še povedal Šter. Slovenski državljan, ki bo prišel na mejo s Slovenijo, bo lahko vstopil, je zagotovil.

Ob tem pa je zavrnil kritike, da je slovenska vlada dala zelo kratek čas ljudem, da si organizirajo povratek. Zunanje ministrstvo je že konec februarja pozvalo vse državljane, naj ne potujejo v tujino, razen če to ni nujno, tiste, ki so že v tujini, pa je pozvalo, naj se čim prej vrnejo, je poudaril.

Kot nujno pot v tujino je izpostavil recimo zdravljenje ali pa pogreb svojca, nikakor pa ne turističnega potovanja. Ob tem je bil znova kritičen do ponudnikov turističnih potovanj, ki da so v ospredje postavljali poslovne interese in ne zdravje svojih potnikov. 

Zunanje ministrstvo je nato pozvalo vse slovenske državljane, ki jim je zaradi omejevalnih ukrepov za zajezitev koronavirusa onemogočena vrnitev, naj se registrirajo na posebnem obrazcu, objavljenem na: https://www.gov.si/zbirke/storitve/obvescanje-o-potovanju-v-tujino/

Prav tako so pozvali k spremljanju objav ministrstva na Twitterju na @MZZRS. Zagotovili so še, da se članice EU v okviru konzularnega kriznega upravljanja dogovarjale za rešitev nastalih problemov.