V UKC Ljubljana na intenzivni terapiji osem bolnikov, najmlajši ima 47 let

Bistveno mlajši bolniki kot v prvem valu

21. 9. 2020, 13:16 | Aktualno | Vir: STA

              V UKC Ljubljana na intenzivni terapiji osem bolnikov, najmlajši ima 47 let (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

S slabšanjem epidemiološke slike se polnijo bolnišnični oddelki z bolniki s covidom-19. Na ljubljanski infekcijski kliniki zdravijo 42 bolnikov s covidom-19, osem jih je na intenzivni negi, med njimi je najmlajši star 47 let. Vodja oddelka intenzivne terapije Matjaž Jereb se boji, da bodo presegli število hospitaliziranih v prvem epidemičnem valu.

Jereb je danes v izjavi za medije pojasnil, da je povprečna starost bolnikov, ki jih zdravijo na oddelku za intenzivno terapijo infekcijske klinike UKC Ljubljana, 57 let. To pomeni, da zdravijo bistveno mlajše bolnike kot pa v prvem epidemičnem valu spomladi letos.

Trenutno je na intenzivnem oddelku najmlajši bolnik star 47 let, najstarejši pa 81 let. Tudi v tokratnem valu se stanje bolnika s covidom-19 izrazito poslabša šesti ali sedmi dan. Včasih pride do nenadnega poslabšanja v nekaj urah. Denimo v nedeljo so sprejeli bolnika, ki je prišel na urgenco, potem ko se mu je stanje začelo slabšati, ob prihodu na njihov oddelek pa so ga morali takoj priklopiti na umetno predihavanje, je dejal Jereb.

V prvem valu je med vsemi bolniki s covidom-19, ki so se zdravili na intenzivnih oddelkih, umrlo 31 odstotkov. V drugem valu so doslej v UKC Ljubljana umrli štirje bolniki, a usoda tistih, ki se še zdravijo, je neznana.

Jereb pričakuje, da bodo v prihodnjem tednu ali dveh še sprejemali dodatne bolnike, "a če bo število bolnikov šlo preko potenciala, ki ga imamo, bo težava". Za bolnike s covidom-19 imajo na UKC Ljubljana pripravljenih 16 postelj za intenzivno nego.

Na infekcijski kliniki imajo načrt, kako povečevati število postelj, a ni države, ki bi lahko povečevala kapacitete v nedogled, je opozoril Jereb. Težava namreč niso oprema ali postelje, pač pa kader, saj je za neprekinjeno oskrbo enega bolnika na intenzivnem oddelku potrebnih pet medicinskih sester. "Tudi če opremimo 40 intenzivnih postelj, nismo naredili nič, če nimamo kadra," je dejal.

In tega kadra nimajo, prav tako ga ni mogoče hitro pridobiti v smislu, da bi pridobili sestre z drugih oddelkov, saj so za intenzivno terapijo potrebna določena znanja, ki jih posameznik pridobi tako v procesu izobraževanja kot tudi s kliničnim delom, je pojasnil.

V prvem epidemičnem valu se je v bolnišnicah največ v enem dnevu zdravilo 119 bolnikov s covidom-19 na navadnem oddelku in več kot 30 na oddelku za intenzivno terapijo. Jereb se boji, da utegne biti v drugem valu še več bolnikov v bolnišnicah.

Nujna omejitev novih okužb

Po njegovih besedah je nujno omejiti število novih okužb, kar lahko dosežemo skupaj z upoštevanjem ukrepov. Opozoril je, da je covid-19 bolezen, pri kateri ni varen nihče. "Zbolevajo tudi mlajši, tudi ti so lahko potencialno ogroženi," je dejal in dodal, da se glede na slabšanje epidemiološke situacije boji, da "slovenska javnost še vedno ne verjame, da je to lahko nevarna in smrtna bolezen".

Trenutno so na infekcijski kliniki že v prestrukturiranju v bolnišnico, kjer bodo zdravili le bolnike s covidom-19. V kratkem naj bi začeli tudi bolnike s covidom-19, ki se zdravijo na navadnih oddelkih, zdraviti s plazmo tistih ljudi, ki so že preboleli to bolezen.

Bolnike s covidom-19 sicer zdravijo tudi v drugih bolnišnicah po državi. Gre za UKC Maribor, Splošno bolnišnico Celje in kliniko Golnik. Iz UKC Maribor so danes sporočili, da trenutno zdravijo 23 takšnih bolnikov, od tega trije potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Radio Slovenija pa je poročal, da so v soboto za zdravljenje bolnikov s covidom-19 aktivirali tudi splošne bolnišnice Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica.