V več kot 500 mestih po svetu prvi pohod za znanost

22. 4. 2017, 08:28 | Aktualno | Vir: STA
V več kot 500 mestih po svetu prvi pohod za znanost (foto: profimedia) profimedia

V več kot 500 mestih po svetu bo danes potekal prvi pohod za znanost, ki se ga bo po pričakovanjih udeležilo na tisoče ljudi. Kot zatrjujejo organizatorji, shod ni uperjen proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpu niti proti nobeni politični stranki.

Cilj pohoda je zaščita ključne vloge znanstvenega raziskovanja pri oblikovanju javnih politik in protest proti potovalnim omejitvam, ki preprečujejo prost pretok informacij in znanja, poudarjajo organizatorji.

"Organizatorji pohoda so si močno prizadevali, da lahko rečejo, da to ni strankarski shod. Prav tako ne gre za nobenega specifičnega javnega funkcionarja ali politično osebnost," je na predstavitvi dogodka dejal fizik in bivši kongresnik Rush Holt.

Ideja za organizacijo shoda, posvečenega znanosti, je padla med pohodom žensk v podporo človekovim pravicam 21. januarja, ki se ga je udeležilo več kot dva milijona ljudi po vsem svetu.

Trump je pred lanskimi predsedniškimi volitvami izjavljal, da so podnebne spremembe potegavščina, ki so si jo izmislili Kitajci, odkar je prevzel oblast, pa pošilja mešana sporočila glede svojih stališč o globalnem segrevanju.

Trump je sicer podpisal izvršni ukaz, s katerim je odpravil vrsto ukrepov, namenjenih omejevanju podnebnih sprememb, ki jih je sprejel njegov predhodnik Barack Obama. Na visoke položaje v svoji administraciji je imenoval ljudi, ki so skeptični do podnebnih sprememb. Prav tako se še ni izjasnil, ali bodo se bodo ZDA umaknile iz pariškega podnebnega sporazuma ali ne.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri