V Veliki Britaniji preprečili atentat na Mayevo

6. 12. 2017, 15:50 | Aktualno | Vir: STA

              V Veliki Britaniji preprečili atentat na Mayevo (foto: profimedia) profimedia

Britanske obveščevalne službe so letos preprečile devet terorističnih napadov, tudi atentat na premierko Thereso May, je poročala britanska televizija Sky News, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa. Zaradi suma priprave poskusa atentata na premierko je danes preiskovalni sodnik odredil pripor za 20-letnega osumljenca.

Pred preiskovalnega sodnika je danes stopil 20-letni Naa'imur Zakariyah Rahman iz severnega Londona, ki je obtožen, da je nameraval z doma narejeno bombo razstreliti zavarovani vhod pred Downing Streetom 10, nato pa oblečen v samomorilski jopič in z nožem umoriti premierko. Sodnik je zanj odredili pripor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtožen je priprave terorističnih dejanj in pomoči drugemu pri njihovi pripravi. Pri slednjem gre za Mohammeda Aqiba Imrana, 21-letnika iz Birminghama, ki ga je tako kot Rahmana 28. novembra prijela protiteroristična policija in je danes prvič stopil pred preiskovalnega sodnika.

Imran je obtožen priprave drugega terorističnega dejanja in da se je skušal pridružiti džihadistom Islamske države tako, da je skušal pridobiti ponarejen potni list za potovanje v Libijo. Tudi zanj je sodnik odredil pripor.

Na nekajminutni obravnavi je Rahman povedal, da je državljan Velike Britanije in Bangladeša, Imran pa Pakistana in Velike Britanije. O krivdi se nista izrekla, tako da so v skladu s pravili navedli, da sta se izrekla za nedolžna.

Na sodišču bosta nastopila 20. decembra.

Nekaj ur pred poročanjem medijev o načrtovanem atentatu na Mayevo je vodja britanske obveščevalne službe MI5 Andrew Parker sporočil, da so v minulih 12 mesecih v državi preprečili skupno devet terorističnih napadov. Podrobnosti ni navedel.

V govoru pred nekaj tedni je Parker poudaril, da je grožnja islamskih teroristov v Veliki Britaniji večja kot kadarkoli doslej.

Velika Britanija je bila sicer letos že petkrat tarča terorističnih napadov. V napadih v Manchestru in Londonu je umrlo skupno 36 ljudi.