V Veliki Britaniji preizkušajo novo zdravilo za covid-19

Rezultati testiranj konec junija

4. 5. 2020, 20:00 | Aktualno | Vir: STA

              V Veliki Britaniji preizkušajo novo zdravilo za covid-19 (foto: Profimedia) Profimedia

Na univerzitetni bolnišnici v britanskem Southamptonu pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 preizkušajo novo zdravilo, ki ga je razvilo britansko biotehnološko podjetje Synairgen. Vsebuje protein interferon beta, ki ga človeško telo proizvaja v času virusne okužbe. Prve rezultate testiranj je pričakovati do konca junija, poroča britanski BBC.

Interferon beta je del prve obrambne linije telesa proti virusom, saj ga posvari, naj se pripravi na virusni napad, pojasnjuje prvi mož Synairgen Richard Marsden. Po njegovih besedah koronavirus v okviru svoje strategije, da bi obšel imunski sistem, zavira proizvodnjo tega interferona.

Pri samem zdravilu gre za pripravek z interferonom beta, ki v upanju, da bo sprožil močnejši protivirusni odziv celo pri tistih bolnikih s šibkejšim imunskim sistemom, doseže neposredno dihala.

Interferon beta se sicer pogosto uporablja pri zdravljenju multiple skleroze. Synairgen pa je že dokazal, da lahko njihov pripravek spodbudi imunski odziv v pljučih bolnikov z astmo in drugimi kroničnimi pljučnimi obolenji.

Če deluje tudi pri bolnikih s covidom-19, bo jasno šele po postopku kliničnega testiranja. 75 prostovoljcev, ki sodelujejo v poskusnem zdravljenju, prihaja iz okrog desetih bolnišnic po državi. Polovica jih prejema zdravilo, polovica pa placebo. Prve rezultate je pričakovati do konca junija.

A četudi bi se do takrat zdravilo izkazalo kot obetavno, bo deležno nadaljnjega preverjanja, preden bi ga začeli rutinsko uporabljati za zdravljenje. Celoten postopek bi tako lahko trajal še mesece, čeprav vlada obljublja, da bo delala tako hitro, kot je mogoče.

Testiranje zdravila podjetja Synairgen služi kot model za novo ustanovljeno shemo britanske vlade, s katero želijo pospešiti razvoj novih zdravil za bolnike s covidom-19. Prva faza programa, poimenovanega Accord, vključuje še šest drugih zdravil.

Pri zdravljenju okužbe z novim koronavirusom se sicer zdravniki trenutno zanašajo zlasti na imunski sistem bolnikov. Obenem pa po vsem svetu preizkušajo več kot sto zdravil, izmed katerih je največ pozornosti deležen remdesivir. V ZDA so oblasti že odobrile njegovo uporabo za zdravljenje covida-19.