V visokogorju še vedno veliko snega, zato previdno v gore

Obdobje navidezne idile

1. 6. 2021, 14:07 | Aktualno | Vir: STA

              V visokogorju še vedno veliko snega, zato previdno v gore (foto: Aljoša Rehar/STA) Aljoša Rehar/STA

Letos se je v gorah zgodilo že več smrtnih nesreč. Usodni so bili snežni plazovi, padci in zdrsi. Trenutno smo v obdobju navidezne idile, ki pa ni tako varna, kot se zdi na prvi pogled, saj je v visokogorju še vedno veliko snega, so sporočili s PU Kranj. Zato ljubitelje gora pozivajo, naj spoštujejo sebe in gore ter ne podcenjujejo razmer.

V visokogorju je ponekod sneg trd in zbit, posamezna pobočja so lahko tudi poledenela. Nevarni so predvsem grebeni, izpostavljena pobočja in brezpotja, opozarjajo na policijski upravi (PU). Samo ustrezna oprema v trenutnih razmerah ni dovolj. Potrebni so tudi velika previdnost, odločitve znotraj svojih izkušenj in zmožnosti ter neprestano prilagajanje ture razmeram na terenu. To so stvari, ki jih družbena omrežja in splet velikokrat prikažejo drugače, kot so v resničnosti, poudarjajo.

Zato obiskovalce gora pozivajo, naj spoštujejo sebe in gore in naj ne podcenjujejo razmer. Pozivajo še, naj se v gore ljudje odpravljajo v družbi z vsaj še eno osebo, doma oziroma prijateljem ali svojcem pa naj pred odhodom tudi javijo, kam gredo (točno turo in dinamiko vzpona in sestopa), s kom gredo in kdaj se nameravajo vrniti.

Pomembno je tudi vpisovanje v knjižice v planinskih kočah in na vrhovih, ker se tako ob morebitni nesreči in iskanju oži območje reševanja. Če se pot vmes spremeni, naj obvestijo tistega, ki so se mu o turi zaupali.

Letalska policijska enota je v ponedeljek posnela razmere na Grintovcu, kjer je sneg zbit in trd ter kot tak zelo nevaren za zdrse, na ogled je na Facebook strani PU Kranj.