V vzorcih konec februarja južnoafriška različica pri osmih osebah

Le ena pripotovala iz tujine

11. 3. 2021, 11:02 | Aktualno | Vir: STA

              V vzorcih konec februarja južnoafriška različica pri osmih osebah (foto: Profimedia) Profimedia

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete potrdil južnoafriško različico novega koronavirusa pri osmih osebah, ki so jim potrdili okužbo v zadnjem tednu februarja. Sedem jih nima jasne epidemiološke anamneze za vnos iz tujine, ena pa je pripotovala iz Tanzanije. Na inštitutu so doslej potrdili angleško različico pri 160 osebah.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) je v devetem presejalnem sekvenciranju virusnih različic novega koronavirusa analiziral skupno 576 vzorcev, kar je 27 odstotkov vseh vzorcev, pri katerih so na inštitutu med 22. in 28. februarjem potrdili okužbo z novim koronavirusom. Od tega je bilo 65 odstotkov vzorcev iz osrednjeslovenske regije, 13 odstotkov iz goriške regije, po pet odstotkov iz jugovzhodne in zasavske regije, trije odstotki iz obalno-kraške regije in po en odstotek iz gorenjske, posavske, podravske, primorsko-notranjske, savinjske in koroške regije. Devet vzorcev je pripadalo osebam, ki imajo stalno prebivališče v tujini.

Kot so navedli na inštitutu, so v tem tednu našli vse mutacije značilne za angleško različico v vseh skupinah vzorcev. Do sedaj so angleško različico virusa potrdili pri skupno 160 osebah, od tega je imelo 15 oseb jasno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleške različice v Slovenijo, ostali so se verjetno okužili v Sloveniji.

V tem tednu so pri osmih osebah potrdili južnoafriško različico, pri čemer je bila le ena pred tem v tujini.

Sicer pa v zadnjem presejalnem obdobju niso potrdili brazilske različice novega koronavirusa, a na inštitutu ugotavljajo višje deleže posameznih mutacij, ki so značilne za brazilsko različico, ki pa so bile prisotne v različnih vzorcih.

Poleg tega so na inštitutu potrdili t. i. nigerijsko različico v 13 vzorcih iz osrednjeslovenske in jugovzhodne regije ter v 12 vzorcih genetsko različico A.27, ki je najbolj razširjena v francoski čezmorski skupnosti Mayotte, zabeležili pa so jo tudi v Združenem kraljestvu, na Nizozemskem, Danskem in v Turčiji.

Vzorce novega koronavirusa presejalno sekvencirajo tudi na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), katerega direktorica Tjaša Žohar Čretnik bo danes predstavila celotne podatke o pojavnosti novih različic virusa.