V Zagrebu razburja seksističen plakat, ki alkohol povezuje s promiskuiteto deklet

4. 1. 2019, 13:21 | Aktualno | Vir: STA

              V Zagrebu razburja seksističen plakat, ki alkohol povezuje s promiskuiteto deklet (foto: profimedia) profimedia

V zagrebških tramvajih so razobesili plakate, s katerimi opozarjajo na škodljivost uživanja alkohola. Del javnosti je razburilo opozorilo, ki uživanje alkohola povezuje z neodgovornim spolnim obnašanjem žensk. V mestni upravi v plakatu ne vidijo seksizma, na katerega pa je opozorila pravobranilka za enakopravnost spolov.

Na plakatu med drugim piše, da "alkohol pri ženskah vodi v neprevidne spolne odnose z neznanci", medtem ko pri moških "krepi spolno željo, a tudi zmanjšuje spolno moč in erekcijo".

Med prvimi je vsebino kritizirala hrvaška pravobranilka za enakopravnost spolov Višnja Ljubičić, ki je ocenila, da je besedilo seksistično, ker na splošno obsoja obnašanje žensk kot nerazumno in promiskuitetno.

Vsebino plakata so kritizirale tudi nekatere hrvaške levosredinske politične stranke, pa tudi sindikat zaposlenih v mestnem podjetju za javni prevoz (Zet) ter številni uporabniki spletnih družbenih omrežij. Ti menijo, da je plakat neprimeren in diskriminatoren do žensk.

Plakat so pred dnevi izobesili v tramvajih v okviru programa "Zdravo!", ki je namenjen osveščanju dijakov in predstavljanju življenjskih navad brez alkohola. Sporno besedilo so pripravili dijaki ene izmed zagrebških gimnazij. Program poteka v sodelovanju z mestno upravo, ki je financirala kampanjo, ter z zagrebškim centrom za izobraževanje, svetovanje in osebnostni razvoj (Cedar).

V mestnem uradu za zdravstvo poudarjajo, da niso odgovorni za vsebino plakata, a tudi da v besedilu ne vidijo nič spornega. Plakatov ne nameravajo odstraniti.

Direktorica Cedra Ksenija Rissi je medtem prevzela odgovornost za vsebino plakata oz. ker niso "podrobno preverili, kaj so dijaki zapisali" ter napovedala, da bodo plakat odstranili. Obenem pa je ocenila, da vsebina ni mišljena kot seksistična, in izrazila obžalovanje nad "zlonamernimi interpretacijami".

Ob tem je v izjavi za današnji Jutarnji list navedla rezultate britanske raziskave iz leta 1996, v kateri so ugotovili, da "pri dekletih obstaja večja verjetnost, da bodo imele spolne odnose pod vplivom alkohola". Kot je pojasnila, gre za 23 odstotkov deklet v primerjavi s 16 odstotki fantov.