V zahvalo za gostoljubje v karanteni so v Dolgi vasi spontano zbrali denar za donacijo

Župan bo denar prepustil Rdečemu križu

10. 4. 2020, 11:55 | Aktualno | Vir: STA

              V zahvalo za gostoljubje v karanteni so v Dolgi vasi spontano zbrali denar za donacijo (foto: STA/Marjan Maučec) STA/Marjan Maučec

V Dolgi vasi so danes odvzeli brise vsem desetim državljanom v karanteni v tamkajšnji gostilni, saj v nedeljo odhajajo domov. Vsi, ki so bili v osamitvi, pa so lendavskemu županu Janezu Magyarju iz hvaležnosti v humanitarne namene podarili denar, ki so ga zbrali spontano.

"Ganjen sem, dobil sem pismo, ki ga sicer še nisem odprl, a so me že prej obvestili, da je v njem tudi denar, ki so ga zbrali spontano vsi, ki so bili tukaj pri nas v osamitvi. Menda gre za okoli tisoč evrov, denar bo seveda šel v dobrodelne namene," je za STA povedal Magyar.

Denar bo dobil Rdeči križ, ki je te dni že razdeljeval pomoč socialno šibkejšim družinam. Ker pa so na občini že pred dnevi zvedeli za to nabirko, so omenjenim družinam za ta denar že poslali še dodatni paket.

Magyar je dejal, da denarno pomoč družine zdaj rabijo toliko bolj, ker so prej otroci v šoli dobivali topli obrok ali dva, zdaj pa so doma, tako bo staršem vsaj malo lažje.

Dopoldne so vzeli brise vsem desetim, ki so še v karanteni v dolgovaški gostilni. Nazadnje so okuženost z novim koronavirusom potrdili pri osmih, dva sta bila neokužena. V Dolgi vasi morajo ostati do nedelje, ko se jim izteče 14-dnevna osamitev. Potem bodo, ne glede na izid testiranja, vsi odšli. Pozitivni na bolezen covid-19 bodo dobili navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje o nadaljnjih ukrepih v domačem okolju.

V Dolgi vasi so konec marca v dvotedensko karanteno nastanili 28 ljudi, ki so prišli z avstrijske Tirolske. Okužbo na novi koronavirus so sprva potrdili pri sedmih.

Po šestih dneh so neokuženi lahko odšli v domačo osamitev, vendar tega nekateri niso hoteli storiti, ker so se bali, da so morda vendarle okuženi. Zato so jih 15 znova testirali in odkrili štiri nove okužene. Nazadnje jih je ostalo v Dolgi vasi deset, okužbo so potrdili pri osmih.