Zaščitne maske od četrtka ponovno obvezne

Število okužb se povečuje

24. 6. 2020, 15:51 | Aktualno | Vir: STA

              Zaščitne maske od četrtka ponovno obvezne (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Vlada je ponovno sprejela sklep o obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih prostorih in javnih prevoznih sredstvih, spet je obvezno tudi razkuževanje rok, je po današnji vladni seji sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. Za tak ukrep, ki začne veljati v četrtek, so se odločili po povečanem številu okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh.

Kot je na novinarski konferenci spomnil Gantar, so v Sloveniji med 20. in 24. junijem potrdili 20 primerov okužb s koronavirusom.

Ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask, ki je po ministrovih besedah v preteklosti prispeval k boljšim rezultatom, bodo preverjali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v državi.

Prav tako bodo še naprej spremljali epidemiološko situacijo v tujini. Glede na razmere v državah bo vlada tudi sprejemala dodatne ukrepe na mejah, če bi bilo to potrebno, je še napovedal minister.

V zadnjih dneh je bilo zaradi novih pogojev za prestop meje po njegovih besedah izrečenih tudi okoli 2700 ukrepov karantene.

Beovićeva: Navodila je smiselno poenotiti

STA

Vodja posvetovalne strokovne skupine za covid-19, infektologinja Bojana Beović, je še pred novinarsko konferenco vlade opozorila, da je trenutno navodilo za nošnjo mask "nekoliko dvoumno". Razen v nekaterih izjemah, kjer je maska obvezna, se uporaba take oblike zaščite trenutno namreč svetuje v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra. A kot je opomnila infektologinja, se ta razdalja lahko iz trenutka v trenutek spreminja, zato se jim v strokovni skupini zdi smiselno poenotiti navodilo.

Ob tem pozivajo tudi k doslednemu upoštevanju že predpisanih priporočil, kot sta vzdrževanje ustrezne varnostne razdalje v gostinskih lokalih in dosleden nadzor na meji pri vstopu v državo. "Včasih se nam zdi, da izvedba ni tako zelo dosledna," je izpostavila Beovićeva.

"Kakšen dopust na Hrvaškem bi lahko izpustili"

Strokovna skupina se zavzema tudi za čimprejšnjo uvedbo prostovoljne mobilne aplikacije, ki bi opozarjala ljudi, če so prišli v stik z okuženimi osebami. Po njeni oceni bi bilo odlično, da bi se aplikacija poenotila na ravni EU, kar bi zagotavljajo dodatno varnost na potovanjih.

Začetek dopustov ob slabšanju epidemiološke situacije v nekaterih državah regije namreč odpira številna vprašanje o odhodu v tujino. Epidemiološka situacija v Hrvaški je po besedah Beovićeve sicer primerljiva s situacijo v Sloveniji. Verjetnost, da se okužimo na Hrvaškem, je približno taka kot v Sloveniji, je dodala.

"Pri njih problem predstavlja sorazmerno malo testov, ki jih opravijo vsak dan. Še vedno obstaja možnost, da je nekje na Hrvaškem kakšno neprepoznano žarišče," je opozorila. A po številu potrjenih primerov okužbe in vzorcu pojavljanja izbruhov - tudi pri njih je večina novih primerov namreč vnesenih iz tujine - je južna soseda epidemiološko primerljiva s Slovenijo.

Zato glede na objektivne podatke Beovićeva ne more reči, da odsvetuje odhod na Hrvaško. "Kot državljan, kot človek, ki živi v Sloveniji, pa mislim, da bi morda lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos tudi izpustili in ostali v sredini, ki jo poznamo, ker je tam najmanjša možnost, da bi do okužbe prišlo," je pozvala.

Ob tem je še opozorila, da turizem pomeni večje mešanje ljudi, ki prihajajo tudi iz drugih držav, v katerih je lahko epidemiološka situacija bistveno slabša. Zato se je treba nujno izogibati gneči in situacijam, v katerih je možen prenos, ter upoštevati vsa higienska priporočila. Izpostavila je razkuževanje rok in nošnjo mask v zaprtih prostorih, tudi če smo edini, ki jih uporabljamo. "Pokažimo, da smo bolj ozaveščeni," je pozvala.

Kot vodja svetovalne skupine bi vladi uvedbo karantene ob prihodu iz Hrvaške predlagala, če bi se ponovila situacija s Srbijo in Bosno, kjer se je epidemiološka situacija poslabšala in od koder je bilo v Slovenijo vnesenih več primerov v zadnjih tednih.