V ZDA pokopana zdravstvena reforma senatnih republikancev

18. 7. 2017, 09:00 | Aktualno | Vir: STA

              V ZDA pokopana zdravstvena reforma senatnih republikancev (foto: profimedia) profimedia

Republikanska senatorja ameriškega kongresa sta v ponedeljek svojega vodjo Mitcha McConnella obvestila, da ne podpirata njegovega zadnjega predloga zdravstvene reforme, ki je sedaj pokopana, saj sta nasprotovanje predlogu pred tem naznanila že druga dva republikanska senatorja. McConnell si je lahko privoščil izgubo le dveh.

McConnell je za nekaj časa prestavil glasovanje o zdravstveni reformi, da bi senatorju Johhnu McCainu omogočil vrnitev iz bolnišnice, kjer so ga operirali zaradi krvnega strdka nad očesom. McCain dobro okreva, a je bilo sanj o reformi konec, ko sta svoj "ne" poleg Susan Collins iz Maina in Randa Paula iz Kentuckyja jasno izrekla še Mike Lee iz Utaha in Jerry Moran iz Kansasa.

Vseh 46 demokratov in dva neodvisna senatorja so že od začetka proti McConnelovim poskusom reforme v imenu predsednika ZDA Donalda Trumpa. Vodja senatne večine si je lahko privoščil izgubo le dveh članov svoje stranke. Ostal je brez štirih in sedaj bodo morali republikanci s Trumpom na čelu najti novo pot za uničenje zdravstvene reforme Trumpovega predhodnika Baracka Obame in sprejetje svoje.

Trump je nemudoma tvitnil, da naj republikanci enostavno prekličejo Obamovo reformo, ker se jim bodo potem demokrati zagotovo pridružili. McConnell si tega ne drzne, ker je jasno, da bodo volivci krivili najprej republikance, če bodo ostali brez zdravstvenega zavarovanja in zagotovila, da bo nova reforma sprejeta.

McConnell je za Trumpom sporočil, da lahko Trumpov predlog upoštevajo le v primeru, če bodo imeli dovolj glasov za začetek razprave o reformi. Potem bi lahko potrdili to, kar so potrdili že leta 2015. To je odprava obamacare z dvema letoma prehodnega obdobja, da pride do stabilne tranzicije v novo reformo, ki bi jo sprejeli v tem času. To bi pomenilo, da do kongresnih volitev novembra 2018 še nihče ne bi izgubil zdravstvenega zavarovanja, republikanci pa lahko upajo na ohranitev večine.

Trump se je spomladi skupaj z republikanci veselil v predstavniškem domu, ki je potrdil svoj predlog reforme. Predsednik ga je kasneje senatorjem označil za zlobnega in jim naročil, naj sprejmejo nekaj boljšega. McConnellov predlog po ocenah kongresnega urada za proračun to ni bil, saj bi z njim brez zavarovanja ostalo več kot 20 milijonov ljudi, torej skoraj toliko kot po predlogu predstavniškega doma.