V Zdravstvenem domu Maribor že pošlo cepivo proti gripi

Zanimanje za cepljenje preseglo vsa pričakovanja

28. 10. 2020, 10:05 | Aktualno | Vir: STA

              V Zdravstvenem domu Maribor že pošlo cepivo proti gripi (foto: Andreja Seršen Dobaj/STA) Andreja Seršen Dobaj/STA

Zanimanje za cepljenje proti virusu gripe je letos zaradi epidemioloških razmer v zvezi z novim koronavirusom, pa tudi zaradi dejstva, da je cepljenje tokrat brezplačno, preseglo vsa pričakovanja. V Zdravstvenem domu Maribor so naročili 8600 doz cepiva, kar je 130 odstotkov več kot leto prej, a so trenutno morali prenehati s sprejemanjem prijav.
 

V osrednjem mariborskem zdravstvenem zavodu so s cepljenjem začeli prejšnji teden. Od 21. do 24. oktobra so cepili 2350 ljudi, od tega so samo v sobotni akciji v Zdravstveni postaji Tabor cepili 1501 človeka.

Kot so sporočili, imajo trenutno že 4185 prijav za cepljenje na lokaciji Ulice talcev in Zdravstvene postaje Tabor. Ob tem bodo od 7. in 21. novembra na območju občin Rače-Fram, Hoče-Slivnica in Starše cepili 775 ljudi, 14. novembra pa bodo izvedli še akcijo cepljenja za občane občin Ruše, Lovrenc na Pohorju in Selnica ob Dravi, za katere imajo rezerviranih okoli 350 doz cepiva.

Ker imajo cepljenja naročena še v domovih starejših občanov in zaporih, za kar so rezervirali 940 doz, so že porabili vso nabavljeno količino cepiva, zaradi česar trenutno novih prijav za cepljenje ne sprejemajo.

Da bi vendarle cepili še večje število ljudi, so že prejšnji teden naročili dodatnih 5000 doz cepiva, a jih v tem trenutku ni mogoče dobiti, so še sporočili iz Zdravstvenega doma Maribor in dodali, da bodo s sprejemom prijav znova nadaljevali, ko bodo prejeli informacijo o novi pošiljki cepiva.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sicer pred dnevi napovedal, da bo del cepiva, ki so ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi. Z vidika zaščite je namreč pomembno, da se cepljenje opravi čim prej. Večina ambulant NIJZ ima termine zasedene vsaj do konca novembra.

Preskrba s cepivom proti gripi poteka tako, da izvajalci cepljenja v aprilu in maju pošljejo naročila za naslednjo sezono na NIJZ. NIJZ na osnovi naročil izvajalcev cepljenja in ocene posvetovalne skupine za cepljenje oblikuje naročilo. "Za letošnjo sezono je NIJZ naročil trikrat več cepiva, kot je v maju prejel naročil izvajalcev cepljenja.

"Do sedaj smo prejeli 250.000 odmerkov cepiva proti gripi," so navedli. Predvidoma v sredini novembra bodo na NIJZ prejeli še 20.000 odmerkov cepiva.