V žepih Britancev odslej tudi dvanajstkotni kovanci

29. 3. 2017, 11:30 | Aktualno | Vir: STA

              V žepih Britancev odslej tudi dvanajstkotni kovanci (foto: profimedia) profimedia

V Veliki Britaniji so v torek, dan preden naj bi premierka Theresa May uradno sprožila postopek ločitve države od EU, v obtok poslali nov kovanec za en funt. Ta je precej drugačen od predhodnikov - ne le zaradi izboljšanih varnostnih elementov, pač pa tudi zato, ker ni okrogel, ampak dvanajstkoten, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvi novi kovanec za en funt v zadnjih 30 letih je "najbolj inovativen in varen kovanec, kar ga je kadar koli proizvedla kraljeva kovnica," je sporočil glavni izvršni direktor kovnice Adam Lawrence. "Ostati korak pred prefinjenimi ponarejevalci je vedno izziv in ta kovanec nam pomaga v tem boju," je dodal.

Na eni strani kovanca je profil kraljice Elizabete, na drugi pa nov dizajn, s katerim je pred dvema letoma na tekmovanju zmagal takrat 15-letni David Pearce. Cilj tekmovanja je bil dobiti nov "simbol Velike Britanije". Na Pearcovem dizajnu se znotraj krone prepletajo vrtnica, por, osat ter detelja - simboli Anglije, Walesa, Škotske in Severne Irske.

Nov kovanec je ob tem tanjši, lažji in nekoliko večji od starejših, na njem pa je tudi hologram, ki se preliva od simbola za funt do številke ena, odvisno od kota, s katerega ga pogledaš. Kovanec ima zlat obod in je v sredini srebrne barve.

Britanska vlada ocenjuje, da so okoli trije odstotki oz. skupno 45 milijonov starih kovancev ponaredki. Stari kovanci bodo v obtoku do oktobra.

Kovance za en funt so v Veliki Britaniji prvič poslali v obtok 21. aprila 1983 - takrat so nadomestili bankovce enake vrednosti. Britanska kraljeva kovnica je od takrat izdelala več kot dve milijardi okroglih kovancev za en funt.

Novi kovanci, označeni z letnico 2016, ki se še niso znašli v obtoku, so medtem že vaba za zbiratelje. Nekateri prodajalci jih na spletu prodajajo za več sto funtov.