Varnostne sile v Egiptu ubile 12 domnevnih islamskih skrajnežev

20. 5. 2019, 12:02 | Aktualno | Vir: STA

              Varnostne sile v Egiptu ubile 12 domnevnih islamskih skrajnežev (foto: Profimedia) Profimedia

Egiptovske varnostne sile so danes v Kairu in Gizi med racijama v dveh stanovanjih v oboroženem spopadu ubile 12 pripadnikov skupine Hasm, ki je povezana s prepovedano Muslimansko bratovščino, je sporočilo egiptovsko notranje ministrstvo.

V stanovanjih so policisti našli avtomatske puške in bombe. Oblasti naj bi imele tudi podatke, da naj bi skupina Harakat Savad Misr (Hasm) načrtovala več napadov, s katerimi naj bi želeli v državi povzročiti kaos.

Notranje ministrstvo ni navedlo, ali sta bili raciji povezani z nedeljskim napadom na avtobus s turisti v Kairu, v katerem je bilo ranjenih najmanj 17 ljudi.

Egipt obtožuje skupino Hasm, ki je začela delovati leta 2016 in prevzela odgovornost za več napadov, da je oboroženo krilo Muslimanske bratovščine, kar to gibanje zanika.

Egiptovske varnostne sile so aprila po navedbah notranjega ministrstva v oboroženih spopadih ubile na stotine domnevnih skrajnežev, po pričanju družin umrlih pa je šlo za zunajsodne poboje, na spletni strani poroča agencija Reuters. Dodaja, da terorističnim napadom pogosto sledijo poboji skrajnežev.

V Egiptu je po strmoglavljenju nekdanjega predsednika Mohameda Mursija leta 2013 beležijo vse več terorističnih napadov, predvsem na krščansko manjšino in pripadnike varnostnih sil.