Varstvo podatkov: Uredba ne prepoveduje fotografiranja lastnega otroka na prireditvi

7. 12. 2018, 09:18 | Aktualno | Vir: STA
Varstvo podatkov: Uredba ne prepoveduje fotografiranja lastnega otroka na prireditvi (foto: Profimedia) Profimedia

Pri informacijskem pooblaščencu so v zadnjem času prejeli številna vprašanja zaskrbljenih staršev, šol in vrtcev glede (ne)dopustnosti fotografiranja nastopov otrok po splošni uredbi o varstvu podatkov. Ta staršu nikakor ne prepoveduje fotografiranja nastopa svojega otroka v vrtcu ali šoli, so sporočili iz urada informacijskega pooblaščenca.

Nova ureditev na področju varstva osebnih podatkov torej ni uvedla novih pravil glede fotografiranja otrok in staršem tudi ne prepoveduje fotografiranja lastnega otroka na novoletnem ali drugem nastopu, so zapisali v sporočilu za javnost. Splošna uredba se v tem delu ni spremenila.

Ukrep nekaterih vzgojno-izobraževalnih institucij, ki so staršem absolutno prepovedale fotografirati svoje otroke na šolski ali vrtčevski prireditvi, so ocenili za popolnoma neustreznega. Po mnenju informacijskega pooblaščenca fotografiranje nastopa lastnih otrok v vrtcu ali šoli s strani staršev predstavlja fotografiranje za zasebne namene.

Vsekakor pa morajo biti starši previdni pri morebitnem nadaljnjem posredovanju fotografij drugih otrok, predvsem pri objavah na spletu in na družbenih omrežjih. Fotografij drugih otrok brez soglasja njihovih staršev namreč ne smejo posredovati tretjim osebam ali jih objavljati na spletu, so opozorili v sporočilu in dodali, da gre za drugačno situacijo, kot če fotografiranje prireditve organizira šola ali vrtec.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri