V ljutomerskem domu starejših se razmere umirjajo

Slovenija: včeraj ena nova okužba in ena smrt

8. 5. 2020, 11:34 | Aktualno | Vir: STA

              V ljutomerskem domu starejših se razmere umirjajo (foto: profimedia) profimedia

Skupno število umrlih s covidom-19 je v Sloveniji z eno novo smrtjo v četrtek doseglo število 100. Opravili so 1049 testiranj in pri tem potrdili eno novo okužbo z novim koronavirusom. Iz bolnišnice so odpustili pet oseb, kažejo podatki, ki jih je na spletni strani objavila vlada.

Hospitaliziranih je bilo v četrtek 47 oseb, od tega 12 na intenzivni negi.

Doslej so opravili skupno 61.027 testiranj, še kažejo podatki.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zdravijo 17 bolnikom s covidom-19. Na intenzivnem zdravljenju so štiri bolniki, trije so intubirani, so zapisali na Twitterju.

V mariborskem UKC so v četrtek zdravili 21 bolnikov s covidom-19, od tega šest na oddelku za intenzivno terapijo, so tvitnili.

Iz klinike Golnik pa so sporočili, da zdravijo pet bolnikov s covidom-19 in še dva na intenzivnem oddelku.

Stanje v Ljutomeru se izboljšuje 

V domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se število okuženih z novim koronavirusom vztrajno zmanjšuje. Od 17 brisov, odvzetih v četrtek, nobeden ni bil pozitiven, dva stanovalca sta ozdravela. Okuženih je tako še 17 stanovalcev. Obiskov v domu še ne bo, bodo pa danes nekateri varovanci po mesecu in pol lahko odšli iz sob.

Kot so sporočili iz DSO, se razmere počasi umirjajo, epidemiološka slika v domu je boljša, zato bodo od danes po navodilih, s katerimi soglaša tudi epidemiološka služba, zdrave ali ozdravljene stanovalce v manjši skupini popeljali na skupne balkone in domski vrt, zelenico ali teraso.

"To, da jih bomo lahko po mesecu in pol spet peljali iz sob, je za vse nas lep dogodek in prvi korak k normalizaciji življenja v našem domu," še dodajajo.

Kljub veliki želji varovancev in njihovih svojcev pa po mnenju zdravstvene stroke v DSO še niso izpolnjeni pogoji za obiske, zato jih do nadaljnjega ne bo.