Več kot 10.000 smrtnih žrtev po svetu, polovica v Evropi

COVID-19

20. 3. 2020, 18:14 | Aktualno | Vir: STA

              Več kot 10.000 smrtnih žrtev po svetu, polovica v Evropi (foto: profimedia) profimedia

Novi koronavirus je po celem svetu po seštevanju francoske tiskovne agencije AFP terjal 10.316 življenj, od tega 5168 v Evropi. Na stari celini se razmere še vedno zaostrujejo, poleg Italije je med drugim hudo še v Španiji in Nemčiji. Države podaljšujejo ali jih zaostrujejo ukrepe, oblasti pa skušajo tudi ublažiti vpliv na gospodarstvo.

Evropska komisija je sprejela začasni okvir, ki članicam EU zagotavlja prožnost pri uporabi pravil o državnih pomočeh v podporo gospodarstvu v bitki s pandemijo covida-19. Ukrep, ki bo veljal do konca leta, naj bi podjetjem zagotovil dovolj likvidnosti ter pomagal ohraniti kontinuiteto gospodarske dejavnosti med krizo in po njej.

Voditelji članic EU se bodo sicer zaradi pandemije covida-19 prihodnji četrtek sestali na tretji videokonferenci, marčevsko dvodnevno zasedanje v Bruslju pa so preložili. Evropski parlament je prav tako za četrtek sklical izredno zasedanje, na katerem bo z glasovanjem na daljavo potrdil izredne ukrepe v boju proti novi bolezni.

Razmere v Evropi se medtem zaostrujejo.

Španski zdravstveni sistem je zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom pred zlomom. Ministrstvo za zdravje je zato vpoklicalo dodatnih 50.000 zdravstvenih delavcev, večinoma upokojenih, pa tudi študente. Zaposleni v zdravstvu medtem zahtevajo zaščitno opremo.

V državi so doslej našteli 1102 smrtni žrtvi novega koronavirusa, število potrjenih okužb se približuje 20.000. Začel je veljati odlok, po katerem morajo vsi hoteli in druge turistične nastanitvene zmogljivosti v sedmih dneh zapreti svoja vrata.

V Italiji so ob naraščanju smrtnih žrtev in okužb danes zabeležili tudi rekordno število kršitev karantene od njene uvedbe 11.3. Preverili so okoli 200.000 oseb, od tega so jih 9407 ovadili zaradi kršitve karantene.

V Lombardiji se razmere zaostrujejo, zaradi česar predsednik te severnoitalijanske dežele Attilio Fontana vlado v Rimu poziva k zaostritvi karantene. Zavzel se je za popolno prepoved rekreacije na prostem, zapreti bi morali vse pisarne in gradbišča. Tudi javni promet bi morali dodatno omejiti, je prepričan Fontana. Vlada v Rimu je sporočila, da bodo verjetno kmalu zaostrili ukrepe.

Ukrepe zaostrujejo tudi v delih Nemčije, kjer se je število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na okoli 14.000, umrlo je 31 ljudi. Bavarska in Posarje bosta kot prvi nemški zvezni deželi od sobote v karanteni.

Nemško finančno ministrstvo namerava sicer za medicinsko opremo nameniti dodatnih 2,11 milijarde evrov. S sredstvi lahko kupijo obstoječo blago in s tem preprečijo, da se višek pošlje na povpraševanja iz tujine. V četrtek je sicer ministrstvo za gospodarstvo sporočilo, da je dovoljen izvoz zaščitne opreme v druge članice EU.

Avstrija bo ukrepe, ki jih je uvedla ob epidemiji covida-19, podaljšala do 13. aprila, je sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Ob tem je rojake pozval, naj zdržijo. V Avstriji so doslej potrdili 2388 okužb in šest smrti.

Nova koronavirus se širi tudi po Balkanu, kjer beležijo vedno več okužb. Na Hrvaškem se je število okužb z novim koronavirusom zvišalo na 128, potem ko so danes potrdili 15 novih primerov. Med obolelimi s covidom-19 so tri osebe morali priključiti na respiratorje. Danes so zaprli tudi otroška igrišča in športne objekte na odprtem ter omejili število udeležencev na porokah in pogrebih.

Srbija, kjer so potrdili 118 okužb, je popolnoma zaprla meje za potniški promet. Od nedelje zvečer so lahko v državo prišli le srbski državljani. V domovino se jih je od takrat vrnilo okoli 76.000. V državi so popolnoma ustavili javni promet izven mest.

V Črni gori so od torka, ko so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, skupno zabeležili 13 primerov okužbe. Zaprli so večino mejnih prehodov in večino trgovin ter ustavili ves javni promet. V BiH pa so doslej potrdili 69 okužb z novim koronavirusom.

V Turčiji so v četrtek potrdili četrto smrtno žrtev covida-19, medtem ko se je število okuženih povzpelo na 359. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je preventivno prepovedal vse znanstvene, kulturne in umetniške dogodke do konca aprila.

Z večjimi izbruhi novega koronavirusa se spopadajo še v Iranu in ZDA.

V Iranu je za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo 149 ljudi, skupno 1433. Na novo okuženih z virusom je 1237, skupno že 19.644 ljudi. Iranci medtem ob novem letu množično odhajajo na pot, kljub pozivom oblasti, naj ostanejo doma.

Število okužb z novim koronavirusom je v ZDA do četrtka zvečer doseglo 14.250, našteli pa so 205 mrtvih. V Kaliforniji in državi New York so odredili karanteno. State Department je v četrtek Američane posvaril, naj zaradi pandemije koronavirusa ne potujejo v tujino.

Se pa razmere umirjajo na Kitajskem, kjer je virus konec decembra izbruhnil, saj že drugi dan niso zabeležila nobenega novega primera okužbe na domačih tleh, so pa registrirali 39 primerov okužbe pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. O upadu novih okužb poročajo tudi iz Južne Koreje.

Na gospodarskem področju so nekatere najpomembnejše svetovne centralne banke napovedale nov ukrep za blaženje gospodarskih posledic pandemije koronavirusa. Od ponedeljka naprej bodo nekateri posli med njimi za zagotovitev dolarske likvidnosti potekali na dnevni in ne več na tedenski ravni. Namen ukrepa, ki bo veljal najmanj do konca aprila, je zagotoviti dovolj dolarjev v obtoku.

pripravila Sara Erjavec Tekavec