Več milijonov ukradenih računov se je pojavilo na temnem spletu

13. 2. 2019, 13:35 | Aktualno | Vir: STA

              Več milijonov ukradenih računov se je pojavilo na temnem spletu (foto: Profimedia) Profimedia

Na temnem spletu so se na prodaj pojavile podrobnosti o okoli 617 milijonih ukradenih spletnih računih, ki so jih hekerji pridobili z vdorom v 16 spletnih strani. Prodajalec na spletni tržnici Dream Market za bazo podatkov zahteva do 20.000 dolarjev v kriptovaluti bitcoin, je v začetku tedna prvi poročal britanski portal Register.

Britanski tehnološki portal je bazo podatkov ocenil za pristno, med drugim so v njej informacije o imenih uporabnikov, naslovih spletne pošte in gesla, ki pa so deloma šifrirana.

Glede na razpoložljive informacije je bazo oblikovala ena oseba. Podatki so bili večinoma ukradeni lani, gre pa tudi za že znane vdore v spletne portale.

Med prizadetimi spletnimi stranmi in aplikacijami so med drugim Dubmash, Myfitnesspal, Myheritage, Sharethis, Hautelook, Animoto, Eyeem in Artsy. Strani so bile obveščene v vdoru ter domnevno že preiskujejo ranljivosti in obveščajo prizadete uporabnike.

Prodajalec na temnem spletu zahteva od nekaj sto do 2000 dolarjev na oškodovano podjetje, celotna baza pa bi tako nanesla slabih 20.000 dolarjev. Ukradene informacije bi lahko kupci med drugim uporabili za ribarjenje podatkov, če jim uspe razkriti geslo, pa si lahko med drugim omogočijo dostop do drugih računov prizadetega uporabnika.