Večina Američanov ne verjame Trumpu, kažejo aktualne ankete!

17. 12. 2018, 18:41 | Aktualno | Vir: STA

              Večina Američanov ne verjame Trumpu, kažejo aktualne ankete! (foto: profimedia) profimedia

Večina Američanov ne verjame tvitom in izjavam predsednika države Donalda Trumpa glede preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016, kaže zadnja anketa televizije NBC in časopisa Wall Street Journal. Po njej tudi kakih 33 odstotkov Američanov meni, da se bo gospodarstvo ZDA v letu 2019 poslabšalo, 28 odstotkov jih pričakuje izboljšanje.

Večina Američanov dvomi, da Trump govori resnico glede ruskega vpletanja v volitve. A zanj je še bolj nerodno, da kar polovica Američanov sedaj dvomi v legitimnost njegove izvolitve. Če se ta delež še poveča, se bo okrepil tudi pritisk na demokrate v kongresu za začetek postopka njegove odstavitve.

Le deset odstotkov Američanov meni, da se je Trump kaj naučil iz poraza republikancev na vmesnih volitvah v začetku novembra in bo zaradi tega kaj spremenil. Večina Američanov si sedaj želi, da bi politične in gospodarske smernice dajali kongresni demokrati in ne Bela hiša.

Le 34 odstotkov Američanov meni, da je Trump pošten in zaupanja vreden voditelj. Ne glede na to in kljub vsem škandalom pa njegovo delo na položaju predsednika še vedno podpira 43 odstotkov Američanov.

Po drugi strani bi ga leta 2020 ponovno volilo 38 odstotkov Američanov, 52 odstotkov pa si ga ne želi znova na položaju.

Okrog 46 odstotkov Američanov meni, da vse aretacije, obtožnice, priznanje krivde in laganja posameznikov okrog Trumpa kažejo na vpletenost predsednika v kazniva dejanja. Kakih 23 odstotkov pa jih meni, da so si obtoženi ali obsojeni sami krivi, predsednik pa s tem nima nič.