Viharno vreme po Evropi v tem času ni neobičajno, trdijo vremenoslovci

10. 2. 2020, 11:19 | Aktualno | Vir: STA

              Viharno vreme po Evropi v tem času ni neobičajno, trdijo vremenoslovci (foto: profimedia) profimedia

V zimski polovici leta so cikloni nad severnim Atlantikom in severno Evropo razmeroma pogosti in takšno viharno vreme predvsem za Zahodno Evropo in kraje severno od Alp ni nekaj zelo neobičajnega. Ne seže pa vedno ta vetrovni stržen tudi do nas, je burno vremensko dogajanje, ki je tokrat deloma doseglo Slovenijo, opisal meteorolog Brane Gregorčič.

Trenutno je nad severnim delom Evrope globoko ciklonsko območje, nad jugovzhodno Evropo je območje visokega zračnega tlaka, tako da so razlike v zračnem tlaku velike. Zato nad celotno Evropo piha zelo okrepljen veter.

Pri nas je danes ta veter najmočnejši, in to predvsem na severovzhodu Slovenije, kjer sunki ponekod tudi po nižinah dosegajo blizu sto kilometrov na uro.

Tako močno bo pri nas danes pihalo nekje do sredine dneva, popoldne pa bo veter vsaj na severu in severovzhodu Slovenije že slabel. Rdeče vremensko opozorilo za to območje tako velja danes nekje do 12. oz. 13. ure, je za STA pojasnil vremenoslovec Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič.

Vetrovno je danes tudi na drugih območjih Slovenije, a so hitrosti vetra nižje in vsaj po nižinah večinoma ne presegajo 70 kilometrov na uro.

Trenutni močan veter pri nas je sicer posledica drugačnega vremenskega dogajanja, kot je bil veter minuli teden, ko smo imeli prodor polarne zračne mase proti Sloveniji in ob hladni fronti močan vetrovni piš, pa potem ob dotoku tega polarnega zraka preko Alp od severa okrepljen severni veter oz. karavanški fen. Danes pa pihajo topli jugozahodni vetrovi, ki so zelo močni, je dogajanje opisal Gregorčič.

V prihodnjih dneh bodo vetrovi nad celotno Evropo nekoliko oslabeli. Sicer ne bo povsem mirno, ampak kakšnih težav zaradi pretiranega vetra pa od torka zjutraj ne pričakujemo več, je še dodal Gregorčič.

Severozahod Evrope se je znašel v primežu nevihte Ciara, zaradi katere so odpovedali na stotine poletov in železniških povezav. Vremenska ujma je povzročila precejšnjo škodo in poplave predvsem v Veliki Britaniji in na Irskem.

Tudi za obsežne predele severa Francije je v veljavi oranžna stopnja ogroženosti, prav tako v Belgiji. Nevihtni začetek tedna je dočakala tudi Nemčija, kjer je Ciara poimenovana Sabine in je državo dosegla s severa, izjemno močan veter pa danes pričakujejo tudi na jugu države, kjer naj bi sunki dosegli hitrost do 140 kilometrov na uro. Nevihta je številne nevšečnosti povzročila tudi na Danskem, Norveškem in Nizozemskem.