Voditelja Korej uspešno o denukearizaciji Korejskega polotoka, Merklova pa verjetno zaman na obisk k Trumpu!

27. 4. 2018, 11:50 | Aktualno | Vir: STA
Voditelja Korej uspešno o denukearizaciji Korejskega polotoka, Merklova pa verjetno zaman na obisk k Trumpu! (foto: profimedia) profimedia

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un se je na srečanju z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom zavezal k popolni denukearizaciji Korejskega polotoka. Dogovorila sta se tudi, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne, da bo južnokorejski predsednik še letos obiskal Pjongjang in da bosta organizirali srečanje ločenih družin.

Državnika sta se sestala na demilitariziranem območju na meji med državama, ki sta tehnično še vedno v vojni, saj se je korejska vojna v 50. letih končala le s prekinitvijo ognja.

Tole pa je trenutek, ko sta podpisala zaprisego o koncu vojne med državama.

Kim je kot prvi severnokorejski voditelj stopil na južnokorejska tla, sicer pa je bilo to šele tretje srečanje voditeljev obeh Korej doslej.

Medtem pa onkraj velike luže ...

Na drugem koncu planeta pa si medtem delovna srečanja vodilnih v državah, ki krojijo usodo sveta, sledijo kot po tekočem traku, a očitno še zdaleč niso tako uspešna kot srečanje voditeljev obeh Korej.

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo namreč potem, ko je v sredo svoj obisk sklenil francoski predsednik Emmanuel Macron, še sama sešla s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

macron merkel

A tako kot Trump in Macron po dneh prijateljskega druženja nista dosegla napredka glede carin oziroma o tem vsaj nista govorila in Merklova, ki s Trumpom nima tako toplih odnosov kot Francoz, najverjetneje ne bo imela kaj več sreče, si bo Merklova vsekakor prizadevala tudi, da Trump ne bi umaknil ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015, po katerem se je Teheran odpovedal jedrskim aktivnostim v zameno za odpravo sankcij.

Poznavalci so mnenje, da v kolikor Trumpa ni prepričal Macron, s katerim sta prijatelja, zagotovo ne gre pričakovati, da bo Merklova kaj bolj uspešna. Trump je med njenim obiskom Bele hiše lani celo zavrnil rokovanje pred kamerami, Nemčijo pa je pogosto kritiziral zaradi trgovine in ameriškega primanjkljaja z njo.