Vozniki Mercedesov s skupinsko odškodninsko tožbo zoper Daimler

Nedovoljena tehnologija prilagajanja izpušnih plinov

7. 7. 2021, 12:08 | Aktualno | Vir: STA

              Vozniki Mercedesov s skupinsko odškodninsko tožbo zoper Daimler (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Zveza nemških potrošniških organizacij VZBV je v imenu lastnikov avtomobilov Mercedes-Benz vložila skupinsko tožbo zoper nemškega lastnika te avtomobilske znamke Daimler. Tožniki Daimlerju očitajo namerno manipuliranje z izpusti njihovih vozil, zato od njega zahtevajo odškodnino.

Vodja VZBV Klaus Müller je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil, da je bila tožba vložena na sodišču v Stuttgartu, kjer ima Daimler svoj sedež.

Nemški zvezni urad za motorna vozila (KBA) je že pred časom ugotovil, da je Daimler v proizvodnji več sto tisoč dizelskih avtomobilov Mercedes-Benz uporabil nedovoljeno tehnologijo prilagajanja izpušnih plinov. Skladno s tem je moralo podjetje ta vozila vpoklicati.

Daimler očitke ves čas zavrača. "Kljub uradnim vpoklicem Daimler še danes izpodbija navedbe, da je namerno manipuliral s številkami glede emisij izpušnih plinov," je danes dejal tudi Müller. Razplet na sodišču bo tako po njegovih besedah razjasnil dogajanje in ponudil odgovore lastnikom Mercedesov.

T. i. afera dieselgate je v Nemčiji izbruhnila leta 2015, ko je Volkswagen priznal, da je goljufal na testih izpustov svojih dizelskih vozil. Skupni stroški za koncern, povezani z afero, so že pred časom presegli 30 milijard evrov. Takoj so se sicer pojavili sumi, da so na podoben način manipulirali tudi drugi nemški avtomobilski proizvajalci.