Vodja Europarka: "V centru delam že 18 let, pa nisem še nikoli pred osmo uro srečala toliko nasmejanih obrazov"

Številne trgovine odprle vrata

9. 2. 2021, 18:58 | Aktualno | Vir: STA

              Vodja Europarka: "V centru delam že 18 let, pa nisem še nikoli pred osmo uro srečala toliko nasmejanih obrazov" (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Po obsežnem testiranju zaposlenih, ki je potekalo celoten podaljšan konec tedna, so po Sloveniji vrata odprle dodatne trgovine in storitvene dejavnosti. Trgovci in kupci so zadovoljni, v OZS in TZS opozarjajo na težave pri dostopu do testiranj, ministrstvo pa šele išče rešitve za sofinanciranje testiranj za delodajalce.

Vlada je v petek zvečer v luči izboljševanja epidemiološke slike v državi sklenila, da lahko vrata odprejo dodatne trgovine in storitvene dejavnosti, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga ter tudi vse servisne delavnice do te velikosti. Odprtje je bilo dovoljeno že v soboto, a le pod pogojem, da lahko trgovci predložijo negativne teste svojih zaposlenih.

Večina trgovin je v soboto tako še ostala zaprtih, vrata pa so odprle danes. V soboto, nedeljo in praznični ponedeljek je namreč potekalo testiranje zaposlenih.

Med drugim so kupce sprejele manjše trgovine v velikih nakupovalnih središčih, kot so mariborski Europark, celjski City Center in koprski Planet Koper. "V centru sem več kot 18 let, pa nisem še nikoli že zjutraj pred osmo uro srečala toliko nasmejanih obrazov. Naši prodajalci so nestrpno čakali na dan, ko so lahko začeli z nekoliko bolj normalnim obratovanjem," je vzdušje opisala vodja Europarka Simona Mandl.

Vodja Planeta Koper Mihael Petrovec je zagotovil, da se obiskovalci držijo varnostnih pravil, povezanih z ustavitvijo širjenja novega koronavirusa. Da so kupci, ki morajo zaradi omejitve števila strank v poslovnem prostoru ponekod tudi počakati, strpni in razumevajoči, so poročali tudi iz drugih trgovin.

V servisu podjetja za trženje in vzdrževanje vozil TPV Avto v Novem mestu, ki je lahko začel izvajati več storitev za stranke, je delo teklo normalno. "Vse zaposlene smo testirali. Imajo vso potrebno zaščitno opremo in so seznanjeni z zaščitnimi protokoli," so povedali v družbi.

Po več tednih od zaprtja lahko svojo dejavnost ponovno opravljajo tudi saloni za nego živali

Pogoj za to je, kot še v nekaj drugih dejavnostih, tedensko testiranje zaposlenih, hkrati pa mora negativni test na novi koronavirus, opravljen v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur, predložiti tudi lastnik živali. "Vse skupaj je nekoliko nerodno, če pomislim, da pri frizerju negativnega testa ne potrebujeva niti frizer niti jaz," je dejal lastnik pasjega salona Dogi iz Kotelj Aleksander Štriker.

Zelo razočarani pa so v Merkurju, saj njihove trgovine presegajo dovoljeno kvadraturo in tako ostajajo odprte le za podjetja in samostojne podjetnike. "Odlok je izjemno nelogičen, saj se praviloma na večji prodajni kvadraturi kupci lažje porazdelijo po trgovinski površini, lažje se spoštuje medsebojna razdalja, večje je kroženje zraka, ni gneče, več je blagajn," je povedala direktorica marketinga Merkur trgovine Lidija Rakuša.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so opozorili, da so nekatera podjetja pri dostopu do testiranj na novi koronavirus naletela na težave. Po navedbah OZS se zaradi težav z razpoložljivostjo testov nekateri zaposleni niso mogli testirati, zato njihovi delodajalci niso mogli zagnati dejavnosti. Povpraševanje po testih je ogromno, zato je podobne težave pričakovati tudi v prihodnje, so prepričani.

Tudi v TZS so navedli, da je za podjetja največjo oviro predstavljal dostop do izvajalcev testiranj, saj so morali testiranja opraviti v neugodnem času, to je ob koncu tedna in na praznik. "Za podjetja je ključno, da dobijo pravočasno informacijo o tem, katere korake morajo narediti v primeru novih obveznosti, da se lahko organizirajo na čim bolj racionalen način - tudi glede na lokacijo, kjer poslujejo," so poudarili.

Negotovo ostaja tudi kritje stroškov testiranj, pri čemer v gospodarstvu pričakujejo, da jih bo pokrila država

Na gospodarskem ministrstvu so zagotovili, da si prizadevajo za sofinanciranje testiranj za delodajalce. Kot so spomnili, se je državno sofinanciranje po sedmem protikoronskem zakonu izteklo, a si prizadevajo za dodatna sredstva za pomoč. V okviru sedmega protikoronskega zakona so bili delodajalci upravičeni do enkratne pomoči za izvedbo hitrih testov v višini 40 evrov na zaposlenega.

Delodajalci morajo sami zagotoviti teste, in sicer v sodelovanju z izvajalcem medicine dela in strokovnim delavcem za varnost pri delu. Za testiranje se podjetja lahko dogovorijo tudi z drugimi izvajalci zdravstvene dejavnosti, vključno s pooblaščenimi mobilnimi enotami, ki so objavljene na spletnih straneh ministrstva za zdravje.

Pripravila Martina Gojkošek