Vroča polemika: Švica odobrila uporabo komore za asistiran samomor

7. 12. 2021, 10:16 | Aktualno

              Vroča polemika: Švica odobrila uporabo komore za asistiran samomor (foto: Exit International) Exit International

Na spletu se je ponovno sprožila polemična debata o evtanaziji, saj so v Švici potrdili, da je komora po imenu Sarco, namenjena ljudem, ki želijo opraviti neboleč samomor, po njihovi zakonodaji popolnoma legalna.

Naprava Sarco (ime izvira iz besede 'sarkofag') je komora, ki se jo upravlja od znotraj, lahko tudi samo z mežikanjem, v kolikor uporabnik utrpi sindrom ujetosti, ko je zaprt v tesno komoro. Namen komore je, da po aktivaciji postopoma zmanjšuje nivo kisika pod kritično raven.

Kot razložijo pri Exit International, se bo oseba ulegla v komoro, osebje pa ji bo potem zastavilo številna vprašanja. Če bodo preko odgovorov ugotovili, da je oseba primerna za ta postopek, ji bodo dovolili, da pritisne gumb v komori in aktivira mehanizem. 

Proces traja manj kot minuto, smrt pa nastopi zaradi hipoksije (nezadostne preskrbe tkiv s kisikom) in hipokapnije (zmanjanje delnega tlaka CO2 v arterijski krvi), kar uporabniku omogoči, da umre relativno mirno in brez bolečin.

Ne preseneča, da je naprava predstavljena v Švici, kjer je asistirani samomor legalen. Lansko leto je preko organizacij Dignitas in Exit International, kjer opravljajo evtanazije, asistirani samomor izvedlo okoli 1.300 ljudi. V teh organizacijah sicer uporabljajo posebno intravenozno snov, ki človeka v dveh do petih minutah uspava v globoko komo, kateri sledi smrt.

Samomorilska komora je izum notoričnega avstralskega zdravnika dr. Philipa Nitschkeja, znanega tudi pod nazivom 'doktor Smrt'. Dr. Nitschke je sicer ustanovitelj in direktor neprofitne organizacije Exit International, kjer ponujajo storitve asistiranega samomora. Komoro je oblikoval nizozemski oblikovalec Alexander Bannink.

Pripravili so celo predstavitveni video:

[FOTO]: Koncept Sarco so predstavili že leta 2018 na sejmu Amsterdam Funeral Expo, kjer so obiskovalci lahko preko VR očal v virtualni realnosti izkusili samomor, kot bi ga dočakali v Sarco komori. (Foto via Profimedia)

Profimedia

Predstavitev komore Sarco je  sprožila nove debate o evtanaziji. Kritiki so med drugim izpostavili tudi futuristični dizajn komore, saj naj bi estetsko dodelana naprava po njihovih besedah 'glorificirala samomor'.

Trenutno obstajata dva prototipa komore Sarco, a so pri podjetju Exit International sporočili, da preko 3D tiskanja že izdelujejo tretjo napravo, ki bi v Švici lakho pričela obratovati že naslednje leto.

Viri: AFP (by Jan Hennop), Independent, SwissInfo.ch