Vrstijo se obsodbe za napad na Dunaju, Janša za ničelno toleranco do radikalnega islamizma

3. 11. 2020, 08:35 | Aktualno | Vir: STA

              Vrstijo se obsodbe za napad na Dunaju, Janša za ničelno toleranco do radikalnega islamizma (foto: Shutterstock) Shutterstock

Iz Evrope se vrstijo obsodbe terorističnega napada v središču Dunaja ter izrazi podpore in solidarnosti Avstriji. Slovenski premier Janez Janša je po napadu na Dunaju izrazil solidarnost z Avstrijo. Zavzel se je za ničelno toleranco do radikalnega islamizma. Slovenski obrambni minister Matej Tonin pa je dejal, da je danes žalosten dan za Evropo in tragičen za Avstrijo.

"Po Franciji Avstrija. Kdo je naslednji? Nihče ni imun na teroristično grožnjo v Evropi. Ničelna toleranca do radikalnega islamizma. Popolna solidarnost Slovenije z Avstrijo," je na Twitterju sporočil Janša.

Obrambni minister Matej Tonin pa je tvitnil, da je danes žalosten dan za Evropo in tragičen za Avstrijo. "Še en strahopeten napad. Naj bodo nedolžne žrtve v naših mislih in molitvah. Vlaganje v varnost in dosledno preganjanje vseh ekstremizmov je nuja in nič več stvar izbire," je poudaril.

Odzvalo se je tudi slovensko zunanje ministrstvo. "Naše misli so z avstrijskimi sosedi, poškodovanimi, žrtvami in njihovimi družinami. Ostati moramo enotni in se nikoli ukloniti terorju," so sporočili prek Twitterja.

"Močnejši smo od sovraštva in terorja," je na Twitterju sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Šokirana in žalostna sem zaradi brutalnega napada na Dunaju. Moje misli so z družinami žrtev in avstrijskim ljudstvom," je tvitnila.

Evropa odločno obsoja to strahopetno dejanje, je na Twitterju sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel in izrazil podporo Avstriji.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zatrdil, da se Evropa ne bo uklonila teroristom. "Francozi delimo šok in žalost Avstrijcev, ki jih je nocoj prizadel napad v središču njihove prestolnice Dunaja. Po Franciji je napadena prijazna država. To je naša Evropa. Naši sovražniki morajo vedeti, s kom imajo opravka. Ničemur se ne bomo odrekli," je tvitnil Macron.

"Ne smemo se predati sovraštvu, ki naj bi razdelilo naše družbe," je na Twitterju sporočilo nemško zunanje ministrstvo. "Tudi če še ne moremo predvideti obsega terorja, smo v teh težkih urah v mislih z ranjenimi in žrtvami," so tvitnili v Berlinu.

Streljanje na Dunaju je odločno obsodil tudi italijanski premier Giuseppe Conte. "V našem skupnem evropskem domu ni prostora za sovraštvo in nasilje," je sporočil na Twitterju.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je boj proti islamističnemu terorizmu "naš skupni boj". Merlova je glede na izjavo, ki jo je na Twitterju objavil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, tudi izrazila solidarnost z Avstrijo in izrekla sožalje družinam žrtev, ranjenim pa zaželela popolno okrevanje.

Britanski premier Boris Johnson je tvitnil, da je "globoko šokiran" zaradi dogodkov na Dunaju. "Misli Združenega kraljestva so s prebivalci Avstrije - skupaj z vami stojimo proti terorju," je dodal.

Solidarnost z Avstrijo je izrazil tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je še menil, da bi morala Evropa stopiti skupaj proti "grozljivemu valu terorizma", ki ji grozi, češ da sta tarča napada varnost Evrope in njen življenjski stil, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je obenem izrekel sožalje svojcem žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podobni odzivi so danes med drugim prišli še iz Danske in Izraela.

Ameriški predsednik Donald Trump je napad označil za odvratno dejanje terorizma. Ob tem je na Twitterju izrazil sočustvovanje z Dunajem. Kot je še zapisal, se morajo končati "ti hudobni napadi na nedolžne ljudi". Napad je prav tako obsodil demokratski predsedniški kandidat Joe Biden.

Ponedeljkov napad na Dunaju je po zadnjih podatkih terjal štiri smrtne žrtve med civilisti. Ubit je bil tudi napadalec, ki je bil simpatizer skrajne skupine Islamska države. Še najmanj 15 ljudi je bilo v napadu poškodovanih, več med njimi huje.