14. 4. 2008, 13:59 | Vir: Playboy

Vsaki svojega!

Poleti je treba počivati do noči, ker ima noč, kakor vemo, res svojo moč, a one, one imajo svoj faktor tudi čez dan. In lovci morajo ugajati, jih premamiti z nečim, o čemer one sanjajo prav tisti trenutek, ko jim v razbeljeni vročini natrpane plaže mezi tistih nekaj kapljic znoja proti popku in naprej v rajske zajede, varno spravljene v zaščito napetih bedresc. Uaaau. Osvežitev je nadvse dobrodošla.

Ko se sredi plaže pojavi kavalir s primernimi osvežilnimi napitki in jo kot gentleman reši žeje, se vrata v njen svet res odpro in princ rešitelj bo tudi brez belega konja lahko malce pojezdil, če ne drugega, pač na krilih pričakovanj. In ko se bo začelo mračiti, bo dobra bovla, punč ali sangrija pogosto odločilen dejavnik, ki bo izbranke zadržal na plaži dlje, kot je primerno, in potem bo zamujena večerja in prha in ličenje pred zrcalom, in bo padala ognjena krogla nekam tja zadaj in daleč, bo vetrc pihljal in bo smeh vse glasnejši … in bo, kar bo.

Playboyi, naprej, zastave slave, na boj junaška kri, zavihajmo rokave, osvajat se mudi!

Uverture

Poljubno količino jagod in lubenice v enakem razmerju zmešajte v mešalniku in dodajte 1/2 litra kakovostne vodke, dodajte 1 deciliter belega suhega vermuta, dve pločevinki kateregakoli energetskega napitka in od 2 do 5 decilitra ledene vode. Dodajte še ogromno ledenega drobirja in na juriš.

Jagodno-pomarančni frape

  • (2 porciji)
  • 20 dag svežih jagod
  • 1/4 l neposnetega mleka
  • 1 rdeča pomaranča
  • 2 žlički medu
  • 4 cl maraskina ali cointreauja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žlička sladkorja v prahu
  • po 1 kroglico vaniljevega sladoleda

V električnem mešalniku zmešajte oprane in očiščene jagode, med, vse vrste sladkorja, stisnjen sok pomaranče in maraskino, prilijte še kanček mleka in zmešajte v gladko maso. Potem prilijte mleko in mešajte, dokler ne dobite gladkega penastega napitka, natočite v velike kozarce in v vsakega dodajte kroglico sladoleda. Okrasite in takoj ponudite.

Chao Chi

  • 1/2 l trojno močnega ohlajenega jasminovega čaja
  • sok 3 limet
  • od 1 do 2 kapljici mentolove esence
  • šopek sveže poprove mete
  • 1,5 dl vodke
  • 0,8 dl gina

V kozarce porazdelimo lističe sveže mete in jih z lesenim betkom stolčemo, da začno izpuščati sok. Kozarce do polovice napolnimo z ledenim drobirjem, druge sestavine pomešamo in prelijemo prek leda, da so visoki kozarci polni.

Leteči Holandec

  • za 2 prsta gina
  • za 1 prst belega ruma
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • sok polovice limete
  • 1/2 kozarca mleka
  • led
  • kroglica vaniljevega sladoleda

Sestavine dobro premešajte v mešalniku, prelijte v servirne kozarce in dodajte dovoljšno količino zdrobljenega ledu.

Sangrija

Dandanes po mojem okusu že nekoliko prestereotipen drink, ki zlasti pri klišejskih bejbah še kar naprej vžiga, pač glede na njihovo razgledanost. Kakorkoli, vsaj priprava ni zahtevna. Čeprav je domovina pijače Španija, tokrat ponujamo mehiško različico, variacij na to temo pa je tako ali tako ničkoliko.

  • 1 liter suhega rdečega vina
  • 1 liter mineralne vode
  • 200 ml grenadine ali sladkornega sirupa (kar lahko nadomestite s približno slabo skodelico rjavega sladkorja, je pa to povsem stvar okusa)
  • 200 ml sveže stisnjenega soka zelenih limet
  • 1 debela pomaranča, narezana na povsem tanke rezine
  • za skodelico in pol nakockanega ananasa ali breskev (poskusite lahko tudi z mešanico obojega)

Sestavine pomešajte, dodajte sadje in dodobra ohladite, preden postrežete, dodajte kocke ledu.

Tepache z mentolovim likerjem

To je rahlo fermentirana pijača, ki je priljubljena ob obalah Mehike, z ne preveč truda pa si jo lahko pripravimo tudi sami.

  • 1,5 kg svežega, zrelega ananasa
  • 12 skodelic oziroma 3 litre vode
  • 600 g piloncilla (surovega sladkorja) ali enaka količina rjavega sladkorja
  • 8 cm cimetove paličice
  • 3 do 5 celih nageljnovih žbic
  • 2,5 dl mentolovega likerja

Ananas operite in temeljito očistite ter narežite na večje kose ter jih položite v večjo skledo. Prilijte približno dva litra vode, dodajte še nageljnove žbice, cimet in sladkor. Pokrito naj stoji v razmeroma toplem prostoru 48 ur. Tapeche potem precedite. Prilijte še liter vode, po želji lahko polovico te količine nadomestite s steklenico lager piva. Vse skupaj pustite stati 12 ur. Nato pijačo še enkrat precedite in prilijete še tri skodelice vode. Pomešajte in dobro ohladite. Postrezite premešano z obilico ledu. Zelo podobno pijačo, le da brez piva, lahko pripravite tudi iz zrele melone.

TEKST: Igor Rosina

FOTO: Bor Dobrin

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord