WHO s spremembo ocene stopnje tveganje za okužbo z novim virusom na globalni ravni

27. 1. 2020, 17:36 | Aktualno | Vir: STA

              WHO s spremembo ocene stopnje tveganje za okužbo z novim virusom na globalni ravni (foto: profimedia) profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je tveganje za okužbo z novim koronavirusom tudi na globalni ravni visoko. Ob tem so poudarili, da so pretekli teden narobe navajali, da je tveganje zmerno.

V poročilu o razmerah glede virusa, objavljenem v nedeljo zvečer, so zapisali, da je tveganje "na Kitajskem zelo visoko, na regionalni in globalni ravni pa visoko". V opombi so dodali, da so v objavah v četrtek, petek in soboto narobe navajali, da je tveganje na globalni ravni zmerno.

Tiskovna predstavnica WHO Fadela Chaib je pojasnila, da je šlo zgolj za napako v zapisu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posebni odbor WHO sicer v četrtek novega koronavirusa iz Kitajske ni razglasil za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

"Stvar je jasna. Na Kitajskem so izredne razmere, vendar (virus) še ni postal grožnja svetovnemu javnemu zdravju," je tedaj povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Novi koronavirus je izbruhnil konec decembra v kitajskem Wuhanu, od tedaj pa je na Kitajskem zahteval najmanj 81 smrtnih žrtev, več kot 2700 pa je okuženih. Več primerov so zabeležili tudi v več drugih državah, med drugim v ZDA in Franciji.