WHO zaradi novega koronavirusa razglasil globalne izredne razmere

30. 1. 2020, 22:29 | Aktualno | Vir: STA

              WHO zaradi novega koronavirusa razglasil globalne izredne razmere (foto: profimedia) profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je nocoj zaradi novega koronavirusa iz Kitajske razglasila izredne zdravstvene razmere po svetu. Ob tem je WHO države pozval h koordinaciji ukrepov v skladu z njihovimi smernicami. Virus se je medtem razširil na celotno Kitajsko. Njegove posledice občuti tudi gospodarstvo.

Odločitev za najvišjo stopnjo preplaha je WHO sprejel po prvih potrjenih primerih okužbe med ljudmi zunaj Kitajske.

"Naša največja skrb je namenjena morebitni širitvi virusa v države s šibkim zdravstvenim sistemom (...) To ni nezaupnica Kitajski," je nocoj poudaril direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je dodal, da ni razloga za pretirane odzive.

"WHO ne priporoča in dejansko nasprotuje kakršnim koli omejitvam" glede potovanj ali trgovanja s Kitajsko, je poudaril direktor WHO. "Vsi skupaj smo v tem in samo skupaj lahko zaustavimo virus," je še dejal in se zavzel za mednarodno sodelovanje pri pomoči državam v razvoju, razvoju cepiva in diagnostike ter preverbi načrtov za javno zdravje.

Virus je doslej na Kitajskem zahteval 170 smrtnih žrtev. Z virusom 2019-nCoV je po vsem svetu trenutno okuženih več kot 8100 ljudi, kar je več kot pri izbruhu sarsa med letoma 2002 in 2003. Takrat je bilo po podatkih WHO okuženih 8096 ljudi, umrlo jih je 774. Vrhunec okužb z novim koronavirusom sicer strokovnjaki pričakujejo čez približno teden dni.

Velika večina okuženih je na Kitajskem, kjer se je virus pojavil in se razširil na vse kitajske regije. Izven Kitajske so doslej potrdili okoli 80 primerov okužb z virusom v okoli 20 državah.

O prvih primerih okužbe poročajo iz Indije in Filipinov. Število okuženih je medtem na Japonskem naraslo na 11. Šesti primer okužbe so zabeležili v Franciji.

V ZDA so zabeležili prvi primer prenosa novega koronavirusa s človeka na človeka. V Chicagu se je mož nalezel od žene, ki je bila v Wuhanu. Skupaj je v ZDA šest okuženih šest ljudi.

Rusija se je medtem z namenom preprečitve širjenja virusa odločila zapreti kopensko mejo s Kitajsko na Daljnem vzhodu in izdajati kitajskim državljanom elektronske vizume za to območje. Omejili so tudi železniški promet. V Rusiji sicer doslej niso potrdili še nobenega primera okužbe.

Odbor za spremljanje pripravljenosti na globalne zdravstvene krize je opozoril, da številne države niso pripravljene na soočenje s smrtonosnim novim virusom, ki se s Kitajske širi po svetu. Strokovnjaki so voditelje držav pozvali, naj zagotovijo potrebne zmogljivosti, da bi se uspešno zoperstavili širjenju virusa in njegovim posledicam.

Zaradi suma, da je eden od potnikov zbolel za novim koronavirusom, pa je v italijanskem pristanišču Civitavecchia blizu Rima na krovu ladje za križarjenja Costa Smeralda za več ur v karanteni obtičalo več kot 6000 turistov, med njimi tudi devet slovenskih.

Zakonski par iz Macaa so izolirali v ladijski ambulanti. Ženska naj bi imela vročino in blage simptome gripe, njenega soproga so izolirali preventivno. Paru so odvzeli vzorce, ki so jih poslali na testiranje v rimsko bolnišnico Spallanzani, vendar testi niso potrdili suma okužbe s koronavirusom.

Koronavirus še naprej pritiska tudi na gospodarstvo.

Seznam podjetij, ki so zaprla poslovalnice ali prekinila proizvodnjo na Kitajskem, se daljša. Nemški proizvajalec avtomobilov BMW je sporočil, da začasno zapira tri tovarne v mestu Shenyang. Ukrep zaradi koronavirusa je sprejel tudi švedski prodajalec pohištva Ikea, ki se je odločil do nadaljnjega zapreti vseh 30 trgovin na Kitajskem.

Številne letalske družbe so se odločile za prekinitev ali omejitev letov na Kitajsko. Med njimi so American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Delta Air Lines, Lufthansa in Air France.

WHO je izredne zdravstvene razmere razglasil po današnjem zasedanju posebnega odbora WHO. Ta o razglasitvi grožnje svetovnemu javnemu zdravju odloča, ko se pojavi resna, nenadna, nenavadna in nepričakovana grožnja. Razglasijo jo, če se pojavi nenavaden incident, ki predstavlja grožnjo javnemu zdravju drugih držav, tako da se bolezen širi preko meja in ki bi potencialno potreboval mednarodno usklajen odziv.

V okviru razglasitve okrepijo ukrepe za preprečitev globalnega širjenja. Pogosto objavijo nasvete o potovanju in trgovanju. Države so dolžne poročati o razvoju razmer in se na pojave primerno odzvati. Razglasitev velja za določen čas, pri čemer na vsakih nekaj mesecev preverjajo stopnjo grožnje.

Strokovnjaki so se na prvem zasedanju sestali pretekli teden, ko so odločili, da virus ne predstavlja grožnje svetovnemu javnemu zdravju.

Kitajski znanstveniki so sicer ugotovili, da je inkubacijska doba koronavirusa v povprečju 5,2 dneva, a se med bolniki močno razlikuje.