Z delovanjem začela prva enota avtocestne policije v Sloveniji

285 delovnih mest

1. 6. 2021, 18:20 | Aktualno | Vir: STA

              Z delovanjem začela prva enota avtocestne policije v Sloveniji (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Na bivši cestninski postaji Kompolje je policija pripravila slovesnost ob pričetku delovanja specializirane enote avtocestne policije Ljubljana. Direktor policije Anton Olaj je povedal, da je uprava nujna, saj so avtoceste vse slabše pretočne. Z novo upravo pa se bo odprlo predvidoma 285 delovnih mest, ki jih bodo sprva krpali s premeščanjem.

Vodja Specializirane enote avtocestne policije Ljubljana Kristjan Meznarič je povedal, da bo ena ključnih sprememb, ki jih avtocestna policija prinaša, večja prisotnost policije na slovenskih avtocestah.

"Smo ponosni in hvaležni, da ste nam zaupali tako pomembno in odgovorno nalogo, da poskrbimo, da bomo imeli slovenske avtoceste še bolj varne in pretočne. Da bodo varna avtocestna počivališča in da bomo takrat, ko bo potrebno, s svojimi izkušnjami kos vsem problemom, s katerimi se bomo soočali pri svojem delu. Želimo biti videni takrat, ko bo potrebno in biti v pomoč vsem, ki nas bodo potrebovali," je povedal Meznarič.

Povedal je še, da so sedanja vozila, ki so v lasti policije, razporedili, "je pa že v teku naročilo novih, še zmogljivejših vozil". S tem si želijo postati bolj konkurenčni in da bi prej prišli na kraje nesreč oziroma prekrškov.

Z novo upravo pa se je povečala tudi potreba po dodatnih zaposlitvah policistov. Generalni direktor Slovenske policije Anton Olaj je napovedal, da je skupno predvidenih 285 delovnih mest, ki jih bodo skušali zapolniti s premestitvami uslužbencev policije.

"Povečane kadrovske potrebe bomo poskušali zagotoviti z aktivno politiko zaposlovanja, predvsem s povečanjem števila vpisnih mest kandidatov za policiste za vpis na višji policijski šoli, kar se kaže že z letošnjim predvidenim vpisom 300 kandidatov v višjo policijsko šolo," je dodal Olaj.

V enoti avtocestne policije je trenutno okoli 40 policistov, se pa bodo še dodatno dopolnjevali z drugimi policisti

Meznarič je povedal, da so na slovenskih avtocestah sicer še vedno najpogostejši vzroki za nesreče hitrost, neprilagojena varnostna razdalja in nepravilni premiki.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je nad začetkom delovanja avtocestne policije izrazil navdušenje. Izpostavil pa je, da bo policija odigrala ključno vlogo tudi pri zmanjševanju prehitevanja kamionov na prepovedanih območjih. Kot je rekel, prepovedi ne upoštevajo večinoma slovenski vozniki kamionov, ki pa tega ne počnejo v tujini.

Za izpeljavo tega projekta je bil 23. decembra 2020 podpisan sporazum med ministrstvom za notranje zadeve, ministrstvom za infrastrukturo, Darsom in policijo. Začetek delovanja uprave pa je bil nato 31. marca letos v Postojni, kjer je tudi njen sedež.

Pričetek delovanja enot Celje, Koper, Maribor in Novo mesto je predvideno do 1. maja 2022.