Z načrtovanimi dobavami naj bi bilo zaščitne opreme pri nas dovolj

26. 3. 2020, 12:17 | Aktualno | Vir: STA
Z načrtovanimi dobavami naj bi bilo zaščitne opreme pri nas dovolj (foto: STA/Nebojša Tejić) STA/Nebojša Tejić

Zaloge zaščitne opreme v Sloveniji bi v naslednjem tednu morale zadostovati, je na današnji novinarski konferenci dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. V teku pa so tudi nove dobave, zato verjame, da bo tudi za daljši čas zaščitnih sredstev dovolj. Med drugim so že dobavljene tudi prve maske slovenske izdelave.
 

Po Cantaruttijevih besedah so pri nabavi zaščitnih sredstev njihove aktivnosti usmerjene v zagotavljanje nemotene dobave teh sredstev za ključne skupine (zaposlene v zdravstvu, sociali, za civilno zaščito) ter v pospešeno nabavo večjih količin zalog za uporabo v gospodarstvu in nekatere končne uporabnike, kot so trgovine in lekarne. Tretji cilj pa je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala vsaj delnim potrebam splošne populacije.

"Zaloge v vojaškem skladišču Roje niso prazne," je poudaril Cantarutti. Iz Češke je v sredo v Slovenijo prispela večja količina zaščitne opreme. Dan pred tem so v Uradu RS za zaščito in reševanje dobavili tudi prve slovenske izdelke iz celjskega podjetja Prevent&Deloza, med njimi 500 pralnih mask.

Dobava pa se bo vsak dan povečevala in računajo, da bo v torek iz njihove proizvodnje dobavljenih že 5700 mask, od začetka aprila pa vsak dan dodatnih 10.000 pralnih mask.

Maske pa že šivajo ali pa bodo še šivale tudi druge družbe. Eno večjih podjetij, ki se je tega lotilo je kidričevski Boxmark, Cantarutti pa je izpostavil škofjeloško podjetje Filc, ki je prejelo 4000 kvadratnih metrov materiala iz Nemčije za izdelavo 150.000 mask. Tudi te naj bi zagotavljale in dosegale standard FFP2, te maske pa v tem trenutku najbolj potrebujemo, je pojasnil državni sekretar. Po njegovih besedah je material v testiranju in verjame, da bo v naslednjih dneh stekla tudi ta proizvodnja.

Prav tako se, je dodal, pripravlja nova domača proizvodnja za izdelavo 1700 mask iz stoodstotne bombažne pralne tkanine dnevno. Tako bo po njegovih besedah Slovenija v določeni meri na tem področju samooskrbna. V ta namen na ministrstvu tem podjetjem pomagajo, če je treba, bodisi s finančnimi viri ali pa tudi s kontakti pri dobavah, pri čemer sodeluje tudi gospodarska diplomacija, je pojasnil.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana materiale iz zaloge razdeljujejo na podlagi meril, ki jih je pripravilo ministrstvo za zdravje. Tako zagotavljajo zaščitno opremo za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za starejše, lekarne in zobozdravstvene ambulante. Ob tem pa 30 odstotkov opreme namenjajo tudi za pokrivanje ostalih potreb, kot so ključna infrastruktura, varnostne službe, zapori, pogrebna podjetja, taksisti in drugi.

Civilna zaščita razpolaga s 7500 zaščitnimi kombinezoni, 26.000 maskami za zdravstvo, 790.000 kirurškimi maskami in 100.000 IIR maskami ter 7.700.000 rokavicami. Šestan pričakuje, da bo oprema zadoščala za potrebe enega tedna.

Zavod za blagovne rezerve pa je po Cantaruttijevih besedah v preteklih dneh že sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med njimi je tudi pogodba za 326 dodatnih respiratorjev.

Skupaj s tistimi, ki so jih naročili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in celjski bolnišnici ter donacijo Holdinga slovenske elektrarne, gre po Cantaruttijevih besedah trenutno za skupaj dodatnih 472 respiratorjih za slovenski zdravstveni sistem.

Pristojni ne vedo, ali je to dovolj, zato so danes odločili, da gredo takoj v dodatno nabavo vsaj 100 respiratorjev. Računajo, da bi bila dobava možna v naslednjih štirih do šestih tednih. Že v petek pa bo celjski bolnišnici po načrtih dobavljenih 20 ventilatorjev.

Zavod za blagovne rezerve je sklenil pogodbe tudi za 25 milijonov trislojnih kirurških mask, za 4,5 milijona mask standarda FFP2 z respiratorjem in milijon mask standarda FFP3 z respiratorjem. To so maske, ki so nujno potrebne za medicinsko osebje in osebje v domovih za ostarele, njihova zagotovitev pa je prioriteta, je poudaril Cantarutti in izrazil upanje, da dobijo manjšo pošiljko še v tem tednu.

Pogodba je sklenjena tudi za 75.000 pralnih mask domače proizvodnje, za približno 2,5 milijona zaščitnih rokavic, za 45.000 zaščitnih odbojnih plaščev, 11.000 zaščitnih oblek, 1000 očal, 20.000 bolniških kap, 20.000 obraznih ščitov, 70 prenosnih kisikovih sistemov ter 28 ton dezinfekcijskih sredstev. Dobave pa bodo postopne, je še pojasnil Cantarutti.

Urejajo se tudi postopki na podlagi uspešnega skupnega javnega naročila EU. Ministrstvo za zdravje ureja potrebne količine, ministrstvo za gospodarstvo oz. blagovne rezerve pa bodo potem izvedle sam nakup. Več o tem bo znano prihodnji teden.

Težave so medtem zaznali tudi pri ponarejenih certifikatih o zaščitni opremi. Zato se zdaj dobavljeno zaščitno opremo pošilja v preverbo, se jo plačuje po dobavi ali se jo zavrne oz. ne plača. Zato, tako Cantarutti, nabava traja nekoliko dlje.

Nekaj opreme so naročili tudi iz Kitajske, predvidoma jo bodo z letalom direktno v Ljubljano dostavili 2. aprila, je napovedal. Letalo zagotavlja ministrstvo za infrastrukturo. Dodal je še, da se tudi drugim državam dogaja, da je dobava napovedana, oprema pa po dogovoru izgine. Zato zdaj dobave iz Evrope spremlja varnostna služba.

Državni sekretar je napovedal tudi neposredni letalski most s kitajskim Qingdaom, kjer poteka proizvodnja zaščitne opreme in kjer ima sedež tudi družba Hisense, lastnik velenjskega Gorenja. Ta po Cantaruttijevih besedah Sloveniji pomaga s svojimi skladišči.

Sicer pa so po pojasnilih državnega sekretarja v zadnjih 14 dneh dobili več kot 1000 ponudb in pobud za dobavo, transport in tudi proizvodnjo slovenske zaščitne opreme. Vse ponudbe so prečistili, da vedo, na katere lahko računajo. Vlada pa je ustanovila medresorsko delovno skupino, ki so ji posredovali prečiščen seznam ponudb, da presodi, katere ponudbe so ustrezne.

Po Cantaruttijevih besedah je veliko ponudb podjetnikov, ki želijo pomagati, veliko pa je tudi takih, ki se želijo s krizo predvsem finančno okoristiti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri