Z napadenih tankerjev v Omanskem zalivu evakuirali posadki

13. 6. 2019, 16:37 | Aktualno | Vir: STA

              Z napadenih tankerjev v Omanskem zalivu evakuirali posadki (foto: profimedia) profimedia

Pred obalo Omanskega zaliva sta bila danes očitno napadena dva tankerja, ki ju je zajel ogenj, posadki obeh ladij pa so morali evakuirati. Za kakšne vrste incident je na tej zelo pomembni pomorski poti iz Perzijskega zaliva šlo, še ni jasno.

Norveška pomorska agencija je potrdila, da je bil napaden naftni tanker Front Altair, ki je v lasti norveškega ladjarja Frontline. Na krovu ladje so odjeknile tri eksplozije, nakar je ladjo zajel požar. Posadko 23 mornarjev so uspešno evakuirali, pri tem pa ni bil nihče poškodovan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napaden je bil tudi tanker Kokuka Courageous, ki ga upravlja japonsko podjetje. Tanker, ki tovori metanol, je prav tako zagorel, posadka 21 mornarjev pa se je z reševalnim čolnom uspešno rešila na bližnje plovilo, en človek je lažje poškodovan.

Lastnik ladje, podjetje Bernhard Schulte Shipmanagement je sporočilo, da je bila v napadu poškodovana desna stran ladje, ki pa ostaja na gladini in ni v nevarnosti, da bi potonila. Tudi tovor metanola naj ne bi bil poškodovan, še poroča dpa.

Kokuka Courageous naj bi bila sicer kakih 70 navtičnih milj od pristanišča Fudžajra, ki leži na obali Združenih arabskih emiratov, in le kakih 10 milj od obale Irana.

Na območju naj bi bile sicer ladje ameriške pete flote, ki naj bi pomagale pri reševanju in preiskovale incident. Prav tako naj bi bila na območju iranska mornarica, ki je pred tem sporočila, da je rešila več kot 40 mornarjev. Iranski zunanji minister Džavad Zarif je poleg tega izrazil zaskrbljenost zaradi "zelo sumljivih napadov".

Ameriški predsednik Donald Trump je obveščen o incidentu, je danes dejala njegova predstavnica Sarah Sanders. Ameriška vlada je dala na razpolago svojo pomoč in še naprej preučuje zadevo, je dodala.

Evropska unija pa je posvarila pred nepremišljenimi dejanji in pozvala k zadržanosti. "Regija ne potrebuje dodatnih elementov destabilizacije in napetosti," je dejala tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federica Mogherini.

Do incidenta sicer prihaja v času zaostrovanja napetosti med ZDA in Iranom. Washington je že obtožil Teheran, da izvaja sabotažo na tankerje na območju. Stal naj bi tudi za napadom na štiri tankerje v pristanišču Fudžajra na obali Združenih arabskih emiratov prejšnji mesec. Iran vsakršno vpletenost v to zanika.

Po incidentu so na svetovnih trgih poskočile cene nafte. Morska ožina, kjer se dogajajo incidenti, je namreč ena najbolj pomembnih pomorskih poti na svetu predvsem za nafto. Povezuje namreč z nafto bogate Zalivske države z odprtim morjem.