Za cepljenje proti gripi je nujna vnaprejšnja prijava

Letos za vse brezplačno

18. 10. 2020, 09:52 | Aktualno | Vir: STA

              Za cepljenje proti gripi je nujna vnaprejšnja prijava (foto: Shutterstock) Shutterstock

Na NIJZ v prihodnjem tednu začenjajo cepiti proti gripi. Prebivalce pozivajo, naj na cepilna mesta prihajajo le s predhodno dogovorjenim terminom. Letos zaradi epidemiološkega položaja za cepljenje vlada veliko zanimanje, veliko terminov je že zapolnjenih. Poleg tega je peti protikoronski zakon brezplačno cepljenje prinesel vsem zavarovanim osebam.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Kot zagotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je najučinkovitejša zaščita pred gripo vsakoletno cepljenje. To ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti.

Zdravstveno stroka ob letošnji epidemiološkem položaju z novim koronavirusom poziva, da se čim več ljudi zaščiti pred gripo. Še posebej pa to velja za skupine, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti. Cepljenje proti gripi je, kot našteva NIJZ, priporočljivo zlasti za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice, majhne otroke, stare med šest do 23 mesecev, ter osebe z izjemno povečano telesno težo.

Za te osebe stroške cepljenja proti gripi v sezoni 2020/2021 v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Peti protikoronski paket, ki so ga poslanci potrdili minuli četrtek, pa možnosti brezplačnega cepljenja proti sezonski gripi ponuja tudi vsem ostalim, vključenim v zdravstveno zavarovanje. Ti stroški cepljenja bodo kriti iz državnega proračuna.

Cepljenje sicer priporočajo tudi osebam, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe. To še posebej velja za zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe.

Kot so za STA pojasnili na NIJZ, letos za cepljenje proti gripi vlada izjemno zanimanje, tako da imajo zapolnjenih že veliko terminov. Prebivalstvo pa pozivajo, naj na cepilna mesta ne prihajajo, če nimajo dogovorjenega termina za cepljenje, da se tako prepreči možnost širjenja okužbe z novim koronavirusom. Naročiti se je mogoče po telefonu ali elektronski pošti, osebno naročanje v ambulanti pa ni mogoče.

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe, prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote NIJZ.

V začetku leta, ko so naročali cepivo, so kljub slabšemu interesu iz prejšnjih let naročili bistveno več doz cepiva proti gripi kot minula leta, in sicer 270.000 doz. Gre za enako cepivo kot v pretekli sezoni - štirivalentno cepivo francoskega proizvajalca.

V preteklosti se je sicer že zgodilo, da je NIJZ naknadno naročal dodatne odmerke cepiva, če ga je zmanjkalo, in direktor NIJZ Milan Krek je pred dnevi za Dnevnik pojasnil, da bodo tako ravnali tudi letos, če bo treba. Ob bojazni, da cepiv ne bi bilo na voljo, saj so potrebe za tovrstno preventivo po svetu v epidemiji covida-19 večje, pa je Krek zagotovil, da so "proizvajalci povečano povpraševanje pričakovali in so se temu prilagodili".

Po preliminarnih podatkih se je v prejšnji sezoni v Sloveniji proti gripi cepilo 142.842 ljudi, od tega 51.030 kroničnih bolnikov, 716 nosečnic in 7595 zdravstvenih delavcev.