Za direktorja francoskih železnic plastika ni več fantastična

16. 10. 2021, 08:05 | Aktualno | Vir: STA

              Za direktorja francoskih železnic plastika ni več fantastična (foto: profimedia) profimedia

Upravljalec francoskih železnic SNCF uporabnikom svojih storitev ne bo več ponujal vode v plastenkah, saj bodo plastično embalažo zamenjali drugi materiali. S tem želijo zmanjšati količino odpadkov, ki nastane ob približno dveh milijonih pijač.

Plastično pakiranje bo za negazirano vodo zamenjal reciklirani karton oz. tetrapak, gazirano pa bodo prodajali v aluminijastih pločevinkah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Plastika ni več fantastična," je v četrtek na Twitterju zapisal direktor francoskih železnic Alain Krakovitch. Izjava se javnosti zdi posrečena in gre v uho, ker se v francoščini rima (plastique - fantastique).

Francija sicer postopno uvaja prepoved embalaže za enkratno uporabo, s čimer želijo v državi skladno z evropsko zakonodajo zmanjšati količino odpadkov. Francoska vlada je tako v ponedeljek sporočila, da bo od januarja prihodnje leto za skoraj vse sadje in zelenjavo veljala prepoved pakiranja v plastično embalažo.

Po podatkih francoskega okoljskega ministrstva v državi 37 odstotkov sadja in zelenjave prodajajo v plastični embalaži. Po novem bodo med izjemami zgolj najbolj občutljivo sadje in zelenjava, kot so jagode, ki se bodo v plastični embalaži lahko prodajale do leta 2026.

To letnico pa so si za cilj postavile tudi pariške mestne oblasti, ki so ta teden sporočile, da si bodo do leta 2026 prizadevale za odpravo plastike v vseh javnih vrtcih, menzah in domovih za starejše.

V okviru boja proti odpadkom je Francija lani sprejela tudi zakon, ki trgovinam prepoveduje uničenje neprodanih oblačil, prav tako pa bodo do leta 2040 v državi prepovedali praktično vse plastične izdelke za enkratno uporabo.