Za dnevne migrante, ki hodijo na delo v Avstrijo, obvezen negativen test

Delavci test plačajo sami

10. 2. 2021, 08:42 | Aktualno | Vir: STA

              Za dnevne migrante, ki hodijo na delo v Avstrijo, obvezen negativen test (foto: Shutterstock) Shutterstock

Od danes je negativen izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Avstrijo obvezen tudi za dnevne migrante. Enkrat na teden se morajo registrirati in ob tem predložiti negativen izvid testa, je pretekli teden odločila avstrijska vlada. Testirati se je mogoče tako v Sloveniji kot v Avstriji.

Dnevni migranti, ki hodijo na delo v Avstrijo, se morajo po novem enkrat tedensko registrirati. Registracija je možna od nedelje, obvezna pa je od danes. Ob tem je treba predložiti negativen izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni.

Priznavajo le teste, ki jih je opravilo usposobljeno osebje, tako da testi, ki jih človek opravi sam, ne veljajo. Testiranje je mogoče opraviti v Avstriji in Sloveniji.

Kot piše na spletni strani Sindikata delavcev migrantov Slovenije, testna mesta pri nas izdajajo potrdila v nemškem ali angleškem jeziku. Testiranje z izdajo veljavnega potrdila je v Sloveniji plačljivo. Cene se gibljejo okrog 25 evrov.

Testiranje za prehod meje med drugim opravljajo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru, in sicer vsak delovnik med 12. in 18. uro na Zdravstveni postaji Tabor. Cena testa in izdaje potrdila znaša 20 evrov, so navedli v mariborskem zdravstvenem domu.

V Avstriji se lahko medtem tisti, ki imajo kartico avstrijskega zdravstvenega zavarovanja e-card, testirajo brezplačno. Tisti, ki je nimajo, pa lahko samoplačniški test opravijo v določenih avstrijskih lekarnah, piše na spletni strani sindikata.

Za ostale ljudi, ki želijo vstopiti v Avstrijo in ne sodijo med izjeme, je še naprej obvezen negativen izvid testa na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Prav tako ostaja obvezna desetdnevna karantena, ki pa jo je mogoče po petih dneh končati s predložitvijo negativnega rezultata testiranja na novi koronavirus. Testiranje je mogoče opraviti tudi 24 ur po prihodu v državo, kar velja tudi za dnevne migrante.