Za povprečno hrvaško družino je mesečni strošek za maske prevelik

Obvezne v zaprtih prostorih

16. 7. 2020, 06:30 | Aktualno | Vir: STA

              Za povprečno hrvaško družino je mesečni strošek za maske prevelik (foto: profimedia) profimedia

Povprečna štiričlanska družina na Hrvaškem za spoštovanje epidemioloških ukrepov potrebuje najmanj 212 obraznih mask mesečno, za kar bo morala odšteti 848 kun (114 evrov), so izračunali hrvaški mediji. Izračun temelji na potrebi po najmanj osmih maskah dnevno ter povprečni ceni posamezne maske, ki znaša štiri kune (54 centov).

Na Hrvaškem je od ponedeljka obvezna uporaba mask v zaprtih javnih prostorih, kot so trgovine. Z maskami morajo delati tudi vsi zaposleni v gostinstvu, prav tako so obvezne za obiskovalce v zdravstvenih ustanovah. Že prej je bila maska obvezna v vozilih javnega prometa.

Gre za nepričakovan strošek za mnoge državljane, je poročal novičarski tportal, ki je izračunal tudi višino novih stroškov. Pri tem so upoštevali priporočilo epidemiologov, da je treba masko za enkratno uporabo zamenjati vsake dve do tri ure. Tako so prišli do številke 212 mask za štiričlansko družino, v kateri oba starša delata pet dni tedensko, otroka pa sta na poletnih počitnicah. Povprečno naj bi za maske porabili 848 kun (114 evrov).

Navajajo, da so povprečni stroški lahko tudi za polovico nižji, če delodajalec zagotavlja obrazne maske zaposlenim staršem. Če bi družina v tem primeru kupovala najbolj poceni obrazne maske, ki jih je možno dobiti na Hrvaškem, bi mesečno porabila 214 kun (29 evrov), izpostavlja še portal.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v ponedeljek potrdil, da je hrvaška vlada določila najvišjo možno ceno za zaščitne maske, ki jih je mogoče po uporabi oprati, zlikati in ponovno uporabiti. Maloprodajno ceno takšne maske so omejili na 12 kun (1,6 evrov).

Na Hrvaškem so napovedali tudi morebitne sankcije za državljane, ki ne bodo spoštovali ukrepa o obvezni uporabi mask.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je po uveljavitvi novega ukrepa pojasnil, da poskušajo doseči, da bo uporaba maske postala običajna praksa med epidemijo covida-19. "Ni bistvo v kaznovanju, a imeli bomo določene sankcije, če se nekaterih ukrepov ne bo spoštovalo," je napovedal.