Začenja se cepljenje starejših zunaj domov za starejše

Interesa več kot pričakujejo odmerkov

12. 1. 2021, 15:01 | Aktualno | Vir: STA

              Začenja se cepljenje starejših zunaj domov za starejše (foto: Profimedia) Profimedia

Po Sloveniji se ob prejemu nove pošiljke cepiva proti covidu-19 skladno z nacionalno strategijo začenja cepljenje starejših zunaj domov za starejše. Ponekod, med drugim v zdravstvenih domovih Ljubljana, Novo mesto in Maribor, začenjajo že danes, drugod pa v prihodnjih dneh. Interesa je več, kot pričakujejo odmerkov cepiva, opozarjajo.
 

Najprej so na vrsti za cepljenje proti covidu-19 osebe, starejše od 80 let, ki so pri svojih osebnih zdravnikih izrazile interes za cepljenje. Nekateri zdravstveni domovi tiste, ki ustrezajo kriterijem za cepljenje, kličejo tudi sami, da jih opozorijo na možnost cepljenja.

Zdravstveni dom Ljubljana je danes prejel 1625 odmerkov cepiva za cepljenje starejših od 80 let. Cepiti so začeli danes na Gospodarskem razstavišču v dvorani A. Tiste, ki so predvideni za cepljenje, nanj naročajo osebni zdravniki glede na prednostne skupine za cepljenje.

Na podlagi zadnjih usmeritev in razdelilnika ministrstva za zdravje bodo najprej cepili deset pacientov na ambulanto osebnega zdravnika, ki so starejši od 80 let, so pojasnili v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Poudarjajo, da je glede na posebnosti cepiva, njegovo dostopnost in število ljudi, ki jih želijo v čim krajšem možnem času precepiti z namenom kolektivne imunosti, potrebno cepljenje skrbno načrtovati. To pa zahteva nekoliko več organizacije kot ostala dosedanja cepljenja. Navedli so tudi, da sicer pričakujejo nova navodila ministrstva za zdravje glede cepljenja splošne populacije, a jih trenutno še niso prejeli.

Tudi v Zdravstvenem domu Novo mesto bodo starejše od 80 let začeli cepiti že danes popoldne. V današnji pošiljki cepiva pričakujejo od 300 do 400 odmerkov, direktorica Alenka Simonič pa je zanimanje starejših za cepljenje ocenila kot dobro.

Cepili bodo po seznamih, sestavljenih po podatkih, ki so jih posredovali osebni zdravniki. Vse starejše, ki so se prijavili za cepljenje, o tem obveščajo telefonsko. Cepili jih bodo na skupni točki v prostorih Zdravstvenega doma Novo mesto, ločeno od drugih oddelkov oz. v tamkajšnji telovadnici fizioterapije. Cepili bosta dve zdravstveni ekipi.

Če bo zanimanje za cepljenje preseglo razpoložljive odmerke cepiva, bo treba počakati na nove odmerke oz. da jih bo zagotovila država, je še dejala Simoničeva.

Tudi v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor bodo starejše začeli cepiti danes. Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus je povedal, da imajo na seznamu za cepljenje okoli 15.000 občanov, od tega se jih je prek spletne aplikacije do ponedeljka prijavilo še 3952. Največ prijavljenih pa je starejših od 60 let.

Prve s seznama bodo začeli cepiti danes ob 17. uri, prejeli pa so 895 odmerkov cepiva. Na vrsti bodo najprej starejši od 80 let. Za cepljenje zdravstvenih delavcev pa imajo v mariborskem zdravstvenem domu na voljo 300 odmerkov, je še dejal Jus.

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec medtem danes pričakujejo 160 odmerkov cepiva, ki bo prav tako večinoma namenjeno cepljenju starejših od 80 let. Te bodo začeli cepiti predvidoma v sredo dopoldne.

"Interes za cepljenje je zelo velik, ne le med starejšimi in bolniki s kroničnimi boleznimi, ampak tudi med mlajšimi odraslimi," je povedala direktorica Zdravstvenega doma Slovenj Gradec Marjeta Vaupot. So pa predvidene količine dobavljenega cepiva precej nižje od izraženega interesa, je dodala.

Za zbiranje interesa za cepljenje so objavili posebno telefonsko številko in elektronski naslov, tako da imajo vse prijave na enem zbirnem mestu. Cepljenje bo potekalo v zabojnikih pred zdravstvenim domom, ekipe so že določene. Za sredino cepljenje bodo interesente po napovedih klicali danes popoldne, potem ko bodo dobili cepivo.

V Zdravstvenem domu Nova Gorica bodo izbrane starejše občane cepili v četrtek v telovadnici Osnovne šole Ledine v Novi Gorici. Dobili bodo 315 odmerkov cepiva, ki so jih porazdelili po približno deset na vsako ambulanto družinske medicine oziroma družinskega zdravnika.

Kot je povedala strokovna vodja Zdravstvenega doma Nova Gorica Polona Campolunghi Pegan, je zanimanje za cepljenje veliko. Vsaki ambulanti so naročili, naj pripravi seznam 15 oseb, ki ustrezajo kriterijem za cepljenje, danes jih bodo vse poklicali in jih povabili k cepljenju ter jim tudi dali točen termin. Interesa je precej več, kot pa je na voljo cepiva, je dodala.

Podobno je povedal direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar. Ajdovski zdravstveni dom bo prejel 135 odmerkov cepiv. Za cepljenje so se zainteresirani lahko prijavili prek elektronske pošte ali po telefonu. Izbrane starejše bodo cepili v petek v prostorih zdravstvenega doma, vsi pa so danes že dobili sporočilo SMS z vsemi natančnimi podatki in terminom cepljenja.

Stopar je povedal še, da bodo cepiva najprej namenili starejšim od 85 let. Ker pa so slednji različno opredeljeni k družinskim zdravnikom - nekateri zdravniki imajo predvsem starejše paciente, drugi skoraj nobenega -, so cepiva razdelili na starejše v celotnem zdravstvenem domu in ne enakih količin cepiva po vseh ambulantah.

Tudi v Zdravstvenem domu Koper je interesa za cepljenje veliko oz. dosti več kot za cepljenje proti sezonski gripi, je ocenila strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak.

Že decembra so ambulante družinske medicine v ZD Koper začele pripravljati sezname oseb, ki so izrazile interes za cepljenje. Te so svoj interes lahko sporočile po telefonu ali prek posebnega spletnega obrazca, na tej podlagi pa so oblikovali sezname po padajoči starosti, tako da bodo najprej prišli na vrsto najstarejši.

V vsaki ambulanti družinske medicine bodo prejeli po 10 oziroma 11 doz cepiva, a je po besedah Kolander Bizjakove že zdaj jasno, da vsi ne bodo prišli takoj na vrsto. Sama ima v svoji ordinaciji na primer na seznamu že 20 oseb, ki se želijo cepiti proti covidu-19. Cepivo so sicer prejeli v ponedeljek in bodo s cepljenjem začeli že danes popoldne, prvo fazo cepljenja pa bodo predvidoma sklenili v četrtek.

V Zdravstvenem domu Murska Sobota pričakujejo 306 odmerkov cepiva, to je po 11 odmerkov na zdravnika oziroma zdravstveno skupino. Po besedah direktorice doma Edith Žižek Sapač, ki pokriva območje upravne enote Murska Sobota, imajo prijavljenih za cepljenje 4600 ljudi, od tega nekaj čez 600 v starostni skupini nad 80 let.

"Ker nam je nekaj cepiva ostalo, smo okoli 50 starejših že cepili, zato mislim, da bo večina slednjih cepljena v prvem krogu, sicer pa bomo šli po vrsti," je povedala direktorica. Prijave za cepljenje zbirajo od začetka januarja, seznami po kategorijah so pri zdravnikih. Ko dobijo cepivo, bodo začeli klicati prijavljene. Cepiti bodo predvidoma začeli v sredo.

"Postopoma bodo na vrsti vsi, tako kot je bilo pri naših zdravstvenih delavcih, 118 od 380 se jih je že cepilo, zdaj pa pridejo na vrsto tudi tisti, ki so že zboleli in bodo minili trije meseci od okužbe," je še povedala Žižek Sapačeva.

V Kranju pa se bo cepljenje začelo v četrtek. Cepilno mesto bo avli kranjske občine, ki ima vhod s platoja za Kavarno Brioni, so sporočili z občine. Vse vabljene osebe prosijo, da se na cepilnem mestu zglasijo pravočasno, upoštevajo navodila osebja pri cepljenju ter skrbijo za lastno varnost in varnost drugih. Cepljenje je možno izvesti le pri zdravih osebah, kar bo na cepilnem mestu preverjal zdravnik.

Po navedbah kranjske občine so v nedeljo dobili potrditev, da je za opredeljene bolnike Zdravstvenega doma Kranj na voljo 335 doz cepiva za prvo cepljenje, katero prispe v Kranj v sredo popoldan. Iz spletnih prijav so povzeli vse osebe, ki so izrazile interes za cepljenje do nedelje zvečer, vseh prijav je bilo 4190. Med prijavljenimi je bilo 681 oseb, ki so starejše od 80 let. Izbrani osebni zdravniki so morali izmed velike množice prijavljenih bolnikov v ponedeljek in danes dopoldne izbrati 335 tistih, ki bodo cepljeni prednostno. Vsi izbrani bolniki pa bodo še danes obveščeni o točnem terminu cepljenja.

Tudi v Zdravstvenem domu Celje so pripravljeni na cepljenje. Interes je velik, veliko večji, kot je na voljo cepiva. Cepljenje bo potekalo na celjskem sejmišču. Na eno ambulanto, ki ima povprečno 1700 vpisanih oseb, je v prvi fazi predvidenih 10 odmerkov, so danes povedali v celjskem zdravstvenem domu. Cepili bodo predvsem starejše od 80 let, po oceni zdravnika pa tudi mlajše od 80 let, če gre za bolnike s hudimi kroničnimi obolenji.