Zagreb prizadelo novo neurje s točo, poplavilo nekaj podvozov

27. 7. 2020, 10:50 | Aktualno | Vir: STA

              Zagreb prizadelo novo neurje s točo, poplavilo nekaj podvozov (foto: profimedia) profimedia

Hrvaško prestolnico je v nedeljo zvečer prizadelo novo neurje, ki ga je spremljala tudi toča. Znova je poplavilo nekaj podvozov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.
 

Neurje je nad Zagreb z močnim vetrom prihrumelo okoli 20. ure, poroča portal Index.hr. Nevihtni oblak je prinesel nove obilne padavine. Ponekod je padala tudi toča, ki pa ni presegla velikosti lešnika.

Obilne padavine so povzročile težave v prometu. Zalilo je nekaj podvozov in kleti, veter je lomil drevesa. Voda je poplavila tudi prostore otroške bolnišnice. Gasilci so sicer opravili 40 intervencij, še navaja Index.hr.

Neurje je povzročilo tudi težave z dobavo elektrike in vode. V nekaterih delih Zagreba so prebivalcem zagotovili pitno vodo s cisternami, je poročala regionalna televizija N1.

Zagreb je močno neurje prizadelo že v petek, ko je več območij mesta tudi poplavilo. Nekatere je zdaj poplavilo že drugič v dveh dneh.

Mnogi Zagrebčani so izrazili jezo in ogorčenje zaradi dejstva, da so njihove hiše ali stanovanja poplavljeni po vsakem večjem nalivu. Menijo, da mestna uprave veliko denarja zapravlja za nepotrebne objekte v mestu, kot so fontane in spomeniki, medtem ko ne vlagajo v nujno potrebno ureditev mestne infrastrukture.

V izjavah za hrvaške medije so opozorili, da pristojna podjetja ne vzdržujejo redno ne kanalizacijskih odprtin niti cevi. V središču mesta niti ni ločena sanitarna kanalizacija od odvoda meteornih voda. Zaradi omejene zmogljivosti teh odvodov pa ob močnejših nalivih, kakršna sta bila v petek in nedeljo, prihaja do preobremenjenosti kanalizacije, ki potem vdira nazaj v objekte in jih onesnaži s fekalijami.

A zagrebški župan Milan Bandić očitke zavrača in odgovornost za poplavljena stanovanja zvrača nazaj na prebivalce. Kot je dejal, so v nekaterih stanovanjskih blokih prenavljali stanovanja v pritličjih, ne da bi ob tem upoštevali kanalizacijske standarde. Po njegovih podatkih je bilo v petek sicer poplavljenih med 80 in 90 stanovanjskih objektov.