Zagreb: Razburjenje zaradi visokih stroškov obnove javnega stranišča

30. 4. 2019, 15:01 | Aktualno | Vir: STA

              Zagreb: Razburjenje zaradi visokih stroškov obnove javnega stranišča (foto: profimedia) profimedia

Podružnica zagrebškega komunalnega holdinga Zrinjevac je predvidela približno 40.000 evrov stroškov za prenovo 3,8 kvadratnega metra velike hišice, v kateri sta shramba in javno stranišče, v enem izmed zagrebških parkov, kar je razburilo prebivalce.

Ti še predobro spominjajo podobnih astronomskih stroškov za ureditev drugih komunalnih objektov.

V Zrinjevcu so zanikali navedbe medijev glede cene del za hišico in izpostavili, da se ta še sploh niso začela. Za zdaj so opravili le nujno sanacijo, s katero so preprečili propadanje objekta, v katerem sta stranišče in shramba. Povedali pa so, da so načrtovani stroški visoki, ker je hišica zaščitena kot kulturna dediščina.

V četrtni skupnosti, ki je naročnik prenove, pa so zatrdili, da so sredi aprila ustavili dela na hišici, ker niso bili seznanjeni s stroški njene prenove. Pri tem so opozorili, da je prenova celotnega parka, brez hišice, ocenjena na 526.000 kun (71.000 evrov).

Hrvaški mediji so objavili cenik Zrinjevca, v katerem so stroški zamenjave umivalnika ali straniščne školjke v hišici tudi med osem- in desetkrat višji od običajnih cen. Večernji list danes pojasnjuje, da visoke cene Zrinjevca izhajajo iz njegovega monopolnega položaja za dela v mestnih četrtih, saj četrtne skupnosti ne morejo izbirati izvajalca del na javnem razpisu.

Časnik navaja tudi, da prenova hišice ni edini tovrstni primer z nerealno visokimi cenami Zrinjevca letos. Omenja približno 1000 evrov stroškov za oglasne deske, približno 500 evrov za klopi v parku ali betonska cvetlična korita ter dva gola za mali nogomet po ceni 1620 evrov.

V Zagrebu pa se pri tem še dobro spominjajo "zlatih stranišč" iz leta 2009, ko je postavitev dveh montažnih stranišč v velikosti devet kvadratnih metrov na tramvajskih postajališčih stala 11.600 evrov za kvadratni meter. Sojenje proti nekdanjim mestnim uradnikom, ki naj bi omogočali posle izvajalcem mimo razpisa, poteka od leta 2013.