Zapor za nekdanje vodilne v France Telecomu zaradi mobinga

Samomori zaposlenih

20. 12. 2019, 14:37 | Aktualno | Vir: STA

              Zapor za nekdanje vodilne v France Telecomu zaradi mobinga (foto: profimedia) profimedia

Francosko sodišče je nekdanjega glavnega izvršnega direktorja takratne družbe France Telecom in več drugih nekdanjih vodilnih v podjetju danes obsodilo na štiri mesece zapora in plačilo 15.000 evrov denarne kazni zaradi psihičnega nadlegovanja, ki naj bi pred desetletjem vodilo do samomora 35 zaposlenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje, ki se je leta 2013 preimenovalo v Orange, bo moralo plačati 75.000 evrov, kar je bila najvišja možna kazen.

Sojenje v Parizu je steklo skoraj sedem let zatem, ko sta bila nekdanji prvi mož podjetja Didier Lombard in sam France Telecom obtožena psihičnega nadlegovanja. To je opredeljeno kot pogosto in ponavljajoče se delovanje, katerega cilj ali učinek je poslabševanje delovnih pogojev.

Lombard je bil na čelu France Telecoma od leta 2005 do leta 2010, do vrste samomorov pa je prišlo v letih 2008 in 2009. Dogajanje je sprožilo razpravo o pogojih dela v nekdanjem državnem gigantu.

Ob Lombardu sta na zatožno klop sedla še nekdanji drugi mož podjetja Louis-Pierre Wenes in nekdanji vodja kadrovskih zadev Olivier Barberot.

Lombard je obtožbe zanikal.

"Transformacije, ki jih je morala izvesti družba, niso bile prijetne. Tako pač je in glede tega nisem mogel storiti ničesar," je dejal v zagovoru. Njegov odvetnik je sodbo označil kot politično motivirano in napovedal pritožbo.

France Telecom je bil javno podjetje, leta 2004 pa so ga privatizirali. Sledilo je veliko prestrukturiranje z odpuščanjem več deset tisoč zaposlenih. Takrat naj bi vodilni v podjetju uvedli kulturo nadlegovanja oz. vznemirjanja zaposlenih, da bi ti odšli prostovoljno.

V preiskavi so preiskovalci posebej izpostavili primere 39 zaposlenih.

Od teh se jih je 19 ubilo, 12 se jih je poskusilo ubiti, osem pa jih je trpelo za akutno depresijo, ali so bili zaradi nje bolniško odsotni.

Julija 2008 je denimo 51-letni tehnik iz Marseilla storil samomor, v poslovilnem pismu pa šefe obtožil "vodenja s terorjem". Dva meseca kasneje je 32-letnica skočila skozi okno pariške pisarne pred očmi zgroženih sodelavcev. Neka ženska si je v mestu Metz skušala vzeti življenje, potem ko je izvedela, da jo bodo že tretjič tisto leto premestili.

Lombard se je med drugim na zatožni klopi znašel zaradi svojih izjav. Nekoč je tako govoril o "samomorilski kaprici" v podjetju, leta 2006 pa je zaposlenim dejal: "Dosegel bom, da bodo ljudje odšli tako ali drugače, skozi okno ali skozi vrata." Marca 2010 je odstopil.