Zaradi Donalda Trumpa postajajo tudi praznične večerje vse bolj travmatične

Med seboj skregani

30. 11. 2019, 08:28 | Aktualno | Vir: STA

              Zaradi Donalda Trumpa postajajo tudi praznične večerje vse bolj travmatične (foto: profimedia) profimedia

Američani so večinoma preživeli tradicionalne praznične večerje na četrtkov zahvalni dan brez hujših posledic, ameriški mediji pa izpostavljajo, da se družinske travme iz leta v leto povečujejo zaradi predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je s svojo politiko in izjavami poskrbel, da so delitve tudi znotraj družin vse ostrejše.

Trump je za še večje delitve dodatno poskrbel še z izjavo pred praznikom, da "nekateri" v ZDA nočejo slaviti zahvalnega dne oziroma mu hočejo nadeti drugo ime.

Gre za podobnost s t.i. vojno proti božiču v zadnjem desetletju, ki jo je razglašala ameriška televizija Fox News in iskala po Ameriki, kje kdo bolj poudarja "vesel božič" in kje "vesele praznike". Trumpov sin Donald mlajši je celo javno pozval Američane, naj se na praznik zahvalni dan čim bolj prepirajo in veliko se jih je na večerje v družinskem krogu odpravilo s tesnobo v srcu.

Trumpovi podporniki se iz leta v leto počutijo močnejše in so vse bolj pogumni pri izražanju svojih stališč.

Predvolilne ankete so leta 2016 zgrešile napoved o zmagovalcu predsedniških volitev tudi zaradi tega, ker veliko Trumpovih volivcev zaradi zadrege ni upalo priznati, koga dejansko podpirajo.

Ameriški mediji, tako tradicionalni kot novi, še nikoli doslej niso bili tako polni nasvetov o tem, kako brez večjih prask in spopadov preživeti praznično večerjo, ko je poleg purana za mizo še govora o Trumpu in njegovi politiki. Konservativni analitiki svetujejo odkrite in ponosne pogovore, saj je gospodarstvo trdno, brezposelnost pada, borze pa rastejo. Trumpovim podpornikom svetujejo pogumno in ponosno soočenje z drugo stranjo.

Liberalni avtorji pozivajo Trumpove nasprotnike, naj se s podporniki soočijo s pomočjo dejstev, čeprav jih verjetno ne bodo uspeli prepričati, ker vsak vse bolj posluša tiste komentatorje in analitike, ki utrjujejo stališča enih ali drugih.

Polovica Američanov je v zadnji anketi centra Pew priznala, da so jim družinske praznične večerje iz leta v leto bolj stresne, pri čemer to velja bolj za liberalne Američane.

Medijski svetovalci ljudem priporočajo, naj se ob pojavu politične teme pri praznični mizi, enostavno odpravijo na stranišče ali hitro zamenjajo temo, predvsem pa ne debatirajo o politiki s praznim želodcem in polnimi kozarci.