Zaradi iznajdljivih nepridipravov so v Nemčiji ustavili izplačilo pomoči

Lažne spletne strani

9. 4. 2020, 13:36 | Aktualno | Vir: STA

              Zaradi iznajdljivih nepridipravov so v Nemčiji ustavili izplačilo pomoči (foto: profimedia) profimedia

Nemška zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija je danes zaradi prevarantov, ki so vzpostavili ponaredke uradne spletne strani, ustavila izplačevanje pomoči samozaposlenim in malim podjetjem, prizadetim v pandemiji novega koronavirusa.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili na gospodarskem ministrstvu najbolj poseljene nemške zvezne dežele, so se zaradi ponarejenih spletnih strani že obrnili na policijo.

Spletne strani so namreč na las podobne uradni spletni strani, preko katere lahko samozaposleni in mala podjetja zaprosijo za denarno pomoč v višini od 9000 do 15.000 evrov. Vloga mora vključevati njihove osebne podatke, med drugim ime in priimek, naslov ter davčno številko in številko bančnega računa.

Te podatke bi lahko prevaranti uporabili za kaznive namene, so opozorili na deželnem gospodarskem ministrstvu.

V tej luči so s policijo prišli do dogovora, da za zdaj ustavijo izplačila pomoči.

Pomoč samozaposlenim in malim podjetnikom je sicer na voljo po vsej Nemčiji in je del protikoronskega svežnja, namenjenega pomoči podjetjem in delavcem, prizadetim v pandemiji.

Nemčija je tako kot številne druge države s ciljem zajeziti širjenje novega koronavirusa zaprla šole in milijonom državljanov naročila, naj ostanejo doma.

Ti ukrepi bodo močno načeli največje evropsko gospodarstvo. Stroka napoveduje, da se bo letos na ta račun skrčilo za okoli pet odstotkov.