Zaradi preveč okužb s koronavirusom epidemiologi določili prioritete pri iskanju stikov

Odločitev ni bila lahka

8. 10. 2020, 19:30 | Aktualno | Vir: STA

              Zaradi preveč okužb s koronavirusom epidemiologi določili prioritete pri iskanju stikov (foto: Bor Slana/STA) Bor Slana/STA

Epidemiologi bodo zaradi preveč okužb z novim koronavirusom prioritetno iskali stike okuženih v domovih starejših, socialnovarstvenih zavodih, šolstvu, zdravstvu in skupnih gospodinjstvih, je povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel. Računajo na vse okužene, da sami obvestijo stike, ti pa naj ravnajo preventivno.

Kot je dejal Fafangel, ni šlo za lahko odločitev, a število primerov tako hitro raste, da vseh primerov ne uspejo epidemiološko obravnavati na način, kot so jih doslej. Zato so se odločili, da se bodo osredotočili na najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki se jim bo epidemiološka služba posvetila.

Domove za starejše in socialnovarstvene zavode so izbrali, ker je v njih najbolj ranljiva populacija in je tudi smrtnost zaradi bolezni ter breme za zdravstveni sistem lahko najvišje. Zdravstvene ustanove so pomembne, da družba sploh lahko deluje, brez njih pa ni druge možnosti kot "lock down". Šolstvo je pomembno iz družbenega vidika, da lahko otroci in mladostniki ostanejo v šolskih klopeh. Tesni stiki v skupnih gospodinjstvih pa so tisti, ki najpogosteje generirajo nove primere, je pojasnil Fafangel.

Epidemiologi bodo sicer, če bodo to zmogli, stopili v stik z vsakim obolelim, se z njim pogovorili in identificirali stike. Bo pa to potekalo v manjšem obsegu, na obolelih pa bo, da morda obvestijo še širši krog stikov, da ti ravnajo na način, da zmanjšajo širjenje okužb.

Epidemiologi delajo vsak dan več, nikakor manj, je poudaril Fafangel

Epidemiološka situacija se namreč ne umirja, tudi danes je doslej število potrjenih novih okužb že preseglo 180, aktivno okuženih v Sloveniji pa je približno 2700. Trenutno ima epidemiološka služba v delu - to pomeni, da morajo še izvesti epidemiološka testiranja in poizvedovanja - čez 250 primerov.

Kot se je izrazil Fafangel, je "epidemiološka odeja" prekratka, "če potegnemo na eni strani, se odkrijemo na drugi, če bomo vlekli na vseh straneh, se bo samo strgala in iskanja stikov ne bo več".

To pa po njegovih besedah pomeni, da epidemiologi rabijo pomoč. Vsi tisti, ki bodo dobili informacijo, da so bili v stiku z okuženo osebo, naj kar se da pazijo, da ne bi bolezni širili naprej, delajo od doma, če je to mogoče, pazijo na higieno rok in kašlja ter uporabljajo masko, če ni možno ohranjati medsebojne razdalje. Ob prvih znakih bolezni pa naj pokličejo svojega zdravnika in se izolirajo.