Zaradi protesta pred Kremljem priprli skupino feministk

8. 3. 2017, 15:35 | Aktualno | Vir: STA

              Zaradi protesta pred Kremljem priprli skupino feministk (foto: profimedia) profimedia

V Moskvi so danes, 8. marca, aretirali skupino feministk, ki so pred Kremljem protestirale s transparentom, na katerem je bil napis "Moški so na oblasti 200 let, dol z njimi!". S tem so imele v mislih dejstvo, da je bila zadnja ženska vladarica Rusije Katarina Velika, ki je umrla leta 1796.

Po navedbah spletne strani OVD Info, ki spremlja aretacije aktivistov, je policija prijela sedem žensk, vključno z dvema novinarkama opozicijskega časnika Novaja Gazeta in fotografinjo, ter jih odpeljala na zaslišanje. Odvetnik za človekove pravice Mari Davtjan medtem navaja, da je bilo skupno aretiranih osem oseb.

Ena od prijetih aktivistk, uprizoritvena umetnica Jekaterina Nenaševa, je na Facebooku objavila posnetek protesta. "Feministke Moskve in Sankt Peterburga, ki so zavzele Kremelj, vam čestitamo ob 8. marcu," je zapisala.

Kot je poročala neodvisna televizija TV Rain, so ženske nosile tudi transparente z napisi "Žensko za predsednico" in "Me smo večina".

V Rusiji sicer po pisanju AFP današnji mednarodni dan žensk obeležujejo predvsem s podarjanjem cvetja in čokolad ženskam. V video poslanici je ruski predsednik Vladimir Putin ob tej priložnosti izjavil, da bodo on in drugi ruski moški "naredili vse, kar lahko, da bi bile njihove ljubljene ženske pogosteje obsipane s skrbjo, pozornostjo in nasmehi", navaja AFP.