Zbirno o koronavirusu po svetu

Obsežnost gospodarske škode

29. 4. 2020, 19:47 | Aktualno | Vir: STA

              Zbirno o koronavirusu po svetu (foto: Profimedia) Profimedia

Evropske države napovedujejo nadaljnje rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ponekod pa se že jasneje nakazuje obsežnost gospodarske škode zaradi zaustavitve gospodarstva. Pred poletno turistično sezono so v ospredju vprašanja o razmerah v turizmu. V Bruslju poudarjajo, da bo omejitve potovanj treba odpraviti takoj, ko bo to mogoče.

Pred poletno turistično sezono je vse bolj v ospredju vprašanje o razmerah v turizmu, eni najbolj prizadetih gospodarskih panog zaradi epidemije. O tem je danes razpravljal kolegij Evropske komisije. Pri odpravljanju omejitev potovanj se je treba izogniti diskriminaciji na podlagi državljanstva in upoštevati epidemiološki razvoj, je poudarila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

V povezavi s tem se omenja možnost uvedbe neke vrste koronskega potnega lista.

Kolegij po navedbah Jourove o tem danes ni govoril. Je pa podpredsednica komisije za vrednote in transparentnost ob tem vprašanju znova izpostavila, da nočejo nikakršne diskriminacije pri odločanju, kdo lahko vstopi državo. Komisija ocenjuje, da bi lahko turistični ekosistem izgubil najmanj 50 odstotkov prometa v tem letu, pri čemer se največ težav pričakuje na jugu Evrope. Turizem prispeva okoli deset odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) EU ter neposredno ali posredno več kot 27 milijonov delovnih mest.

Turizem

O ukrepih in načrtih za delovanje turizma v času izbruha novega koronavirusa sta se v Zagrebu pogovarjala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli. Strinjala sta se s faznim pristopom - najprej bi bil obisk dovoljen slovenskim lastnikom nepremičnin na Hrvaškem, kasneje pa tudi vsem ostalim.

Počivalšek sicer poudarja, da je o konkretnih datumih še prezgodaj ugibati, odpiranje meja mora namreč sloneti na epidemioloških kriterijih. Pred tem bo treba narediti protokol prehoda meje ter prihoda in bivanja na turistično destinacijo, za kar bosta zadolžena oba centra za javno zdravje.

Slovenski zunanji minister Anže Logar in njegov nemški kolega Heiko Maas pa sta se na virtualnem srečanju zavzela za skupno evropsko rešitev glede potovanj v času pandemije koronavirusa, ki bo upoštevala razmere v posameznih državah članicah EU. Logar je ob tem poudaril, da ima varovanje zdravja ljudi prednost pred gospodarstvom. Ob tem je posvaril, da sedaj ni priložnost za všečne rešitve, ampak morajo odločitve temeljiti na epidemioloških podatkih. Opozoril je, da ima lahko prehitro sproščanje ukrepov ogromne posledice, medtem ko bi bile te precej manjše, če bi le malo počakali.

Nemška vlada je sicer danes podaljšala ukrep, s katerim do najmanj 14. junija odsvetuje vsa turistična potovanja.

Gospodarska škoda

Tako v Evropi kot drugod po svetu se že nakazujejo jasnejši obrisi obsežnosti gospodarske škode zaradi ustavitve gospodarstva. Nemška vlada letos pričakuje globoko recesijo. Po trenutnih napovedih naj bi se letos nemški bruto domači proizvod znižal za 6,3 odstotka. Sodeč po nekaterih ocenah pa se največje evropsko gospodarstvo do leta 2022 ne bo vrnilo na raven pred koronavirusno krizo.

Potem ko je ameriško gospodarstvo v marcu zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa v veliki meri obstalo, se je ameriški BDP v prvem četrtletju skrčil za 4,8 odstotka. To je največji padec od prvega četrtletja 2009. V ZDA je od sredine marca, ko je udarila pandemija, delo izgubilo več kot 26 milijonov ljudi.

Italija

Italija, ki sodi med najhuje prizadete države zaradi pandemije, načrtuje postopno vračanje v običajne življenjske tirnice. Vodja delovne skupine za boj proti novemu koronavirusu Vittorio Colao je v Rimu napovedal, da bodo hkrati stalno spremljali razvoj pandemije ter vzdržnost zdravstvenega sistema. Italijanska vlada si bo tudi prizadevala nabaviti več zaščitnih mask. V italijanskih domovih za starejše pa so začeli z obsežnim nadzorom in pri nekaterih ugotovili hude nepravilnosti glede preventivnih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Poljska

Med državami, ki so napovedale nadaljnjo omilitev ukrepov, je tudi Poljska, kjer bodo od ponedeljka ponovno odprti hoteli in nakupovalna središča. Dva dni kasneje bodo sledili vrtci. Prihodnji teden bodo odprli tudi fizioterapije, muzeje, knjižnice in športna igrišča. V nakupovalnih središčih bodo sicer še naprej veljale omejitve glede števila kupcev v trgovinah.

Švica

Tudi Švica je danes napovedala, da bo pospešila rahljanje ukrepov, ki jih je sprejela za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bodo 11. maja odprli restavracije, je napovedala švicarska predsednica Simonetta Sommaruga. Naučiti se moramo živeti z virusom, medtem ko bomo še nekaj časa čakali na cepivo, je poudarila.

Hrvaška

Na Hrvaškem bo od sobote znova možno izvajanje verskih obredov, kot so maše, vendar ob zaščitnih ukrepih proti novemu koronavirusu, kot je obvezna razdalja dveh metrov med verniki, so pojasnili na hrvaškem zavodu za javno zdravje (HZJZ). Duhovnikom so priporočili, naj maše raje izvajajo na prostem, ko bo to mogoče. Hrvaška je ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom sicer začela rahljati v ponedeljek, ko je med drugim odprla večino trgovin in storitvenih dejavnosti ter nekatere kulturne ustanove.

Pripravila: Vesna Rakovec Bernard