So v ZDA ravnokar prižgali zeleno luč za razvoj ‘terminatorjev’?

Razprava o uporabi umetne inteligence

29. 1. 2021, 07:51 | Aktualno | Piše: Jaka Tomc

              So v ZDA ravnokar prižgali zeleno luč za razvoj ‘terminatorjev’? (foto: Shutterstock) Shutterstock

Ameriška Nacionalna varnostna komisija za umetno inteligenco (National Security Commission on Artificial Intelligence), ki jo vodi nekdanji Googlov direktor Eric Schmidt, je razpravljala, ali naj ameriška vojska začne uporabljati napredna avtonomna orožja. Kljub številnim razlogom proti tej zamisli je prišla do zaključka, da je spogledovanje s takšnim scenarijem “moralni imperativ”.

Po poročanju Reutersa je dvodnevno zasedanje komisije, ki svetuje ameriškemu kongresu, izrazilo nasprotovanje priključitvi ZDA mednarodni koaliciji, ki se zavzema za prepoved uporabe avtonomnega orožja. Komisija bo priporočila kongresu naj raje pusti vse možnosti odprte. 

Kritiki že vrsto let opozarjajo na nevarnosti orožja, ki uporablja umetno inteligenco. Razlogi segajo od napak v sistemih, ki bi lahko vodile v nezaželene spopade in posledično zaostrovanje konfliktov, do možnosti, da tehnologija pride v roke teroristom ali hekerjem. Poleg tega bi se lahko naprednejši sistemi, ki sami izbirajo tarče, odločili, da bodo napadli civiliste. 

V Kampanji za ustavitev ubijalskih robotov (Campaign to Stop Killer Robots), ki vključuje več deset mednarodnih organizacij, opozarjajo, da je prepuščanje strojem, da odločijo “kdo bo živel in kdo umrl, brez človeške intervencije, prečkanje moralnega praga.”

Kongresna svetovalna skupina pa je sklenila, da je ravno dejstvo, da so roboti potencialno zelo dobri v ubijanju, pravzaprav razlog, da jih ne smemo kar tako odpisati. Podpredsednik komisije in nekdanji namestnik ameriškega obrambnega ministra Robert Work je dejal, da pričakujejo, da bodo avtonomna orožja v bitki naredila manj napak kot ljudje. To naj bi vodilo v manjše število nepotrebnih žrtev.

“Naš moralni imperativ je, da sledimo tej hipotezi,” je dejal Work.

Edina stvar, ki jo je komisija popolnoma odpisala, je možnost, da bi imela umetna inteligenca možnost vplivanja na izstrelitev jedrskega orožja. Podprla pa je dodatno integracijo umetne inteligence v obveščevalne službe, 32 milijard dolarjev težko investicijo v razvoj umetne inteligence in ustanovitev posebne enote, ki se bo osredotočala na digitalne teme.

Številne države že zdaj razvijajo ali uporabljajo avtonomna orožja, kljub pritiskom mednarodne skupnosti. Novembra 2020 je vodja generalštaba Združenega kraljestva, general Nick Carter, dejal, da bi lahko njihova vojska do leta 2030 imela kar 30.000 robotov. Poudaril je sicer, da bo končna odločitev za napad v rokah ljudi.