Zeleni bodo nadaljevali delo v koaliciji z ljudsko stranko tudi po odstopu kanclerja Kurza

10. 10. 2021, 16:37 | Aktualno | Vir: STA

              Zeleni bodo nadaljevali delo v koaliciji z ljudsko stranko tudi po odstopu kanclerja Kurza (foto: profimedia) profimedia

Po odstopu Sebastiana Kurza s položaja avstrijskega kanclerja bodo Zeleni nadaljevali delo v koaliciji z njegovo ljudsko stranko (ÖVP), je v soboto zvečer napovedal vodja Zelenih in podkancler Werner Kogler. Kot je dodal, je bil v luči policijskih preiskav odstop trenutnega kanclerja pravilen in pomemben korak za prihodnje sodelovanje v vladi.

Kurz je odločitev, da odstopa, sporočil v soboto. Pred tem so v državi stekle preiskave zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so njegovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.

Med letoma 2016 in 2018 naj bi naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave. Pri medijski skupini Österreich naj bi tudi zakupili oglasni prostor v zameno za ustrezno poročanje. Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača.

Kljub temu se je odločil za odstop, da bi, kot je dejal, naredil prostor, da bi lahko Avstrija v teh zaradi pandemije še vedno težkih časih imela stabilno vlado. "Moja država je zame pomembnejša, kot sem sam," je dejal.

Odločitev Kurza za odstop po besedah Koglerja pomeni, da lahko trenutna vlada nadaljuje delo na podlagi vladnega programa. Zeleni so namreč grozili z odhodom iz koalicije z ÖVP, če ne bi Kurza na kanclerskem položaju zamenjal nekdo drug.

Kurz sicer še naprej ostaja na čelu ÖVP in bo tudi vodja strankine poslanske skupine v parlamentu. Vodenje vlade naj bi medtem prevzel dosedanji zunanji minister Alexander Schallenberg. Kogler je v sporočilu zapisal, da je bilo dosedanje sodelovanje s Schallenbergom zelo konstruktivno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Schallenberg, ki naj bi tako zasedel kanclerski položaj, se je danes na pogovorih sestal s predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom. Na poti na srečanje v predsedniško palačo v Hofburgu je novinarjem dejal, da "je pred nami naloga in čas, poln izzivov". Predlog za njegovo imenovanje za kanclerja pa da je bil zanj presenečenje.

Več bo Schallenberg, ki še opravlja naloge zunanjega ministra, povedal v ponedeljek, ko je pričakovati njegovo prisego na položaj, še navaja APA. Dopoldne se je stran od oči medijev sestal tudi s Koglerjem, ki ga popoldne prav tako pričakujejo na pogovorih v Hofburgu. Zvečer naj bi za javnost spregovoril tudi Van der Bellen.

Formalno mora najprej Kurz Van der Bellnu predložiti svoj odstop, šele nato lahko predsednik imenuje novega kanclerja. V Hofburgu danes Kurza ne pričakujejo, lahko pa ta svoj odstop predloži tudi pisno, še navaja APA.